Serier

Dansk rigmand: Højere skat for de rigeste skal betale regningen for coronakrisen

Corona-pandemien koster Danmark og andre lande kassen. Den regning skal jeg og verdens øvrige millionærer være med til at betale gennem en højere beskatning af vores formuer.

Corona rammer verden

Covid-19 bliver et dyrt bekendtskab for Danmark, ligesom det gør for verdens øvrige lande. For at dække regningen skal staten nu finde 207 milliarder kroner ekstra i forhold til regeringens forventninger i december. Den regning skal jeg som dansk mangemillionær være med til at betale, og det gør jeg med glæde.

Jeg kan takke det danske velfærdssamfund for min rigdom. Selvfølgelig har jeg selv knoklet, men jeg er blevet millionær takket være dygtige medarbejdere, et godt sundhedsvæsen og en effektiv infrastruktur, der alt sammen er skattefinansieret. Jeg kom til Danmark i 1970’erne som dreng sammen med min mor og søskende. Min mor fik et rengøringsjob og jeg fik en god – gratis – uddannelse.

Nu, da jeg er blevet så rig, er det kun rimeligt, at jeg betaler tilbage, og tro mig, vi, der har så mange penge, kan sagtens betale lidt mere til fællesskabet, uden at vi lider nød.

Heldigvis er jeg ikke den eneste millionær, der kalder på en højere beskatning af de allerrigeste. Sammen med 83 andre millionærer fra syv forskellige lande afleverer jeg i dag en appel til EU-landenes ledere, der senere på ugen mødes til topmøde for at drøfte en genopretningsplan i kølvandet på coronakrisen.

Regeringerne skal sikre, at corona-regningen bliver finansieret på en fair måde, der inkluderer en højere beskatning af landenes rigeste borgere. Vi appellerer til, at de ansvarlige regeringer sætter ind over for uligheden mellem de få, der har alt for meget, og alle de, der ikke har. Det er en kløft, der vil vokse på grund af coronaen, og det må ikke ske. Vi appellerer også til, at der gribes ind over for skattely og andre former for skatteunddragelse, som nogle af de rigeste mennesker og store selskaber benytter sig af. Det er på høje tid.

Ifølge eksperters beregninger vil en formueskat på bare én procent på verdens en procent rigeste indbringe over 1,6 billioner dollar – penge, der kan bruges til at reparere skaderne efter covid-19 og sikre og styrke et velfærdssamfund til gavn for alle. Men mange selskaber og rige mennesker udøver aktivt lobbyarbejde mod højere skatter med et argument om, at de bremser mulighederne for at lave forretninger – at højere skatter er anti-business. Men, som vi har set, er skat ikke anti-business. Pandemier er anti-businees. Langt de fleste virksomheder er jo netop truet af en kombination af kriser, som covid-19 har udløst – i sundhedsvæsenet, i økonomien, i tilliden til staterne.

Covid-19-krisen har vist, hvor afhængige vi er af velfærdens kernetropper - sygeplejersker, hjemmehjælpere, ansatte i supermarkeder, fødevareerhverv, chauffører, renovationsarbejdere og rengøringspersonale. Krisen har også vist, at det betaler sig at investere i en stærk velfærdsstat – det er nemlig de lande, der har klaret coronaen bedst. Så staterne, regeringerne, skal spille en større rolle og sikre, at velfærden ikke eroderer.

Det kræver omfordeling. Det kræver højere beskatning af de allerrigeste Det kræver progressiv beskatning – hvor de bredeste skuldre bærer det tungeste læs - den eneste bæredygtige vej frem, når vi skal finansiere restaureringen efter coronakrisen. Et veldrevet sundhedsvæsen i en udbygget velfærdsstat, stabilitet og tillid er det fundament, som virksomhedernes overlevelse hviler på.

At gøre det, der er rigtigt, er også at gøre det, der er praktisk, det, der er sagligt. Og jeg opfordrer mine med-millionærer her i Danmark til at bakke op om en højere og fair beskatning af vores rigdom.

Læs også
Top job