Erhverv

Dansk it-milliardær næsten ude af kriseramt designikon

Kaare Danielsen, milliardæren bag Jobindex, har ladet sig udvande som aktionær i Jacob Jensen Design. Nu ejer erhvervsmanden Lars Kolind 94 pct. af designvirksomheden.

Jobindex-stifteren Kaare Danielsen er udtrådt af Jacob Jensen Designs bestyrelse og har samtidig ladet sig udvande som aktionær. Foto: Casper Holmenlund Christensen

Det var med store forhåbninger, at it-milliardæren Kaare Danielsen i 2018 gik ind i det kriseramte designikon Jacob Jensen Design.

Jobindex-stifteren så et »stort potentiale« og en »stolt historie«, man kunne bygge videre på i Jacob Jensen Design. Samtidig understregede Kaare Danielsen, at han kun laver langsigtede investeringer.

Men nu, lidt over to år senere, er Kaare Danielsen udtrådt af Jacob Jensen Designs bestyrelse og har ladet sig udvande som aktionær. Nu ejer han 3 pct. af virksomheden mod tidligere mellem 20 og 24,99 pct.

Det er sket i forbindelse med en redningsaktion tidligere på sommeren, hvor Jacob Jensen Design fik reduceret sin gæld og tilført ny kapital for at undgå et kollaps.

Kaare Danielsen har ingen kommentarer til afgangen. Han henviser i stedet til erhvervsmanden Lars Kolind, der er selskabets bestyrelsesformand og efter redningsaktionen ejer 94 pct. af Jacob Jensen Design.

»Der var brug for ny kapital, og det var kun mit selskab, der ville komme med nye penge. Da vi samtidig restrukturerede gælden og konverterede noget af gælden til kapital, udvandede det de resterende aktionærer,« siger Lars Kolind, der har en fortid som topchef i Demant.

Han anerkender, at Jacob Jensen Design er et selskab i »dårlig stand« efter en årrække med store millionunderskud.

»Men nu kan vi lægge en masse kræfter i at bygge dette ikoniske firma op, som har tegnestuer i både Shanghai, Hongkong og Bangkok,« siger Lars Kolind.

Går du efter at blive eneejer af Jacob Jensen Design?

»Det er der ingen plan om. Jeg har heller ikke haft noget ønske om at have så stor en ejerandel, som jeg har nu. Men det har jeg fået, og det må jeg nu få noget konstruktivt ud af,« siger han.

Udover Lars Kolind og Kaare Danielsen er efterkommere af stifter Jacob Jensen aktionærer i selskabet. Dog ikke arvingen Timothy Jacob Jensen, der for nogle år siden forlod selskabet på dramatisk vis.

Jacob Jensen Design fik i juni eftergivet gæld for 8,9 mio. kr. af Salling Bank og Vækstfonden på betingelse af, at den resterende gæld på 8,7 mio. kr. bliver betalt af Jacob Jensen Design inden udgangen af 2028.

Samtidig med gældseftergivelsen har Lars Kolind konverteret lån til egenkapital for 6,7 mio. kr. og tilført yderligere 2 mio. kr. i kapital.

Grundlæggeren af Jacob Jensen Design, Jacob Jensen, døde i 2015. Han stod bag designet af Margrethe-skålen og har lavet en række kendte ting for B&O.

Derudover er Jacob Jensens design en permanent del af udstillingen på Museum of Modern Art (Moma) i New York.

Læs også
Top job