Erhverv

Apple lover iPhones, der er CO2-neutrale fra vugge til grav

Apple afgiver et løfte, der betyder, at firmaets produkter vil være helt CO2-neutrale i 2030. Det indebærer et kædeansvar, så alt lige fra underleverandører og til strømmen, som produktet forbruger hjemme ved kunden, er dækket ind.

Apple Store i Washington. Foto: Alastair Pike / AFP

Et regulært “våbenkapløb” på klimafronten lader til at være sat i gang.

Der gik ikke lang tid, efter bl.a. Microsoft, Nike, Unilever og A.P. Møller-Mærsk havde meldt ud, at de i et fælles konsortium ville bremse udledningen af klimagasser, før Apple også var på banen med en lignende dagsorden.

Tirsdag annoncerede techkæmpen Apple en plan om at være fuldstændig klimaneutral i 2030.

Det skriver CNN.

Og på mange måder hæves barren, for Apples planer favner hele virksomheden, så det dækker alt lige fra underleverandører, forsyningskæden, produktionen og selve produktet.

Med andre ord lover Apple, at købet af en iPhone i 2030 vil kunne foretages med god CO2-samvittighed, for den vil ikke have noget klimaaftryk, hvilket inkluderer al den strøm, man som forbruger benytter til telefonen.

Apple vil opfylde missionen ved at minimere mængden af CO2 i sine produkter, benytte effektive og grønne energiformer, bruge andre materialer samt fjerne CO2 fra atmosfæren.

»Den nuværende krise er et ikke tidspunkt, hvor man skal se bort fra klimaudfordringen,« lyder det fra Lisa Jackson, Apples vicepræsident for bl.a. virksomhedens miljødel og sociale område, der tilføjer:

»Vi ville gå et skridt videre og vise, at vi alle burde sætte endnu mere fart på, hvis det er muligt, for situationen med klimaet gør, at det haster, og det bliver stadigt mere påtrængende at gøre noget.«

Apple og konkurrenter som f.eks. Amazon.com har i stigende grad foretaget ændringer med tilsagn om at blive mere klimaneutrale, men virksomheder kan bl.a. snyde på vægtskålen ved at outsource det så at sige beskidte arbejde til underleverandører, så udledningen ikke umiddelbart figurerer i klimaregnskabet.

Men med Apples nye plan, påtager de sig også et samlet kædeansvar. Og meldingen er, at 70 underleverandører allerede har forpligtet sig til at benytte grøn energi i produktionen.

Lisa Jackson håber, at den ny udmelding vil få endnu flere leverandører til at begrænse CO2-aftrykket.

Apple siger, at de er i gang med at skifte til nye materialer. I tirsdagens besked kom det frem, at de vil fremstille MacBook Pros med en type aluminium, som smeltes uden brug af fossilt brændsel.

Desuden er en ny robot i stand til at skille komponenter fra en udtjent iPhone, som indeholder sjældne metaller eller mineraler, som så kan genbruges i nye produkter. Ifølge Apple indeholder alle iPhones, iPads, Macs og Apple Watches, der er produceret i det forgangne år, genbrugte dele.

Til at fjerne CO2 fra atmosfæren hjælper Apple med at reetablere ødelagte økosystemer i Columbia og Kenya, hvilket på den længere bane også tæller positivt i miljøregnskabet.

Nives Dolsak, der er professor i klimaforandringer på University of Washington, påpeger, at klimaløfterne ikke er nok. Firmaer skal også kunne stilles til regnskab for målsætningerne, ved at forskere og miljøorganisationer skal kunne få indblik i data til f.eks. at kunne kommentere på troværdigheden af klimatiltagene.

Apple udtaler til det, at de allerede nu er transparente, da de videregiver sine miljøtal til en nonprofitorganisation, som har til formål at skabe åbenhed.

Læs også
Top job