Erhverv

Teslas gigafabrik »vil blive opført i et ufatteligt højt tempo«

Tesla-grundlæggeren Elon Musk er godt i gang med at opføre sin første bilfabrik på europæisk jord. Og han forsikrer i et tweet, at den står klar til at producere om højst et år.

Kranerne arbejder i døgndrift, og de opførte betonsøjler giver allerede et godt billede af gigafabrikkens omfang. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters Kraner og lastbiler er i fuld sving med at opføre den fremtidige Tesla-bilfabrik 35 km sydøst for den tyske hovedstad. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters Giga Berlin opføres på en 300 hektar stor grund.. Det svarer til samme areal som 420 fodboldbaner. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters

Det er kun 10 dage siden, at Tesla-grundlæggeren Elon Musk fik godkendelse til at opføre dele af sin europæiske Gigafactory lidt uden for Berlin.

Det sker dog på egen risiko, da den samlede miljøgodkendelse endnu ikke er på plads. Men miljømyndighederne i delstaten Brandenburg har valgt på forskud at give grønt lys til de første skridt med opførelsen af fabrikken, som primært skal producere Teslas Model 3 og den nye SUV Model Y.

Den europæiske Gigafactory er Elon Musks fjerde i rækken. Der ligger to i USA og én i Kina.

Netop fabrikken i Shanghai blev opført på kun 11 måneder, og Elon Musk blev mandag spurgt på det sociale medie Twitter, om han regnede med, at den vanlige tyske effektivitet kunne leve op til dette med fabrikken, der bliver kaldt Giga Berlin?

Og dét hersker der ifølge Elon Musk ikke nogen tvivl om, for han svarede dette:

»Giga Berlin vil blive opført i et ufatteligt højt tempo. Byggemetoden med præfabrikerede elementer i Tyskland er ekstremt imponerende.«

Med andre ord regner han med, at fabrikken følger planen om at kunne producere de første elbiler med europæisk ophav fra næste sommer.

Projektet med at opføre fabrikken har ellers været skudt til hjørne hos de tyske myndigheder flere gange med forsinkelser til følge efter indsigelser fra en række miljøorganisationer, der bl.a. har påpeget problemer med skovrydning samt bekymring for dyreliv og senest grundvand.

Tesla planlægger, at der årligt skal løbe 500.000 køretøjer fra samlebåndene i Giga Berlin beliggende ved byen Grünheide.

Og som noget helt nyt har Tesla meldt ud, at man desuden vil producere elbilernes batterier på fabrikken.

Foreløbig har Tesla lov til at støbe fundamentet og opføre gigafabrikkens skelet, mens man afventer den sidste accept fra Brandenburgs miljømyndigheder.

BRANCHENYT
Læs også