Erhverv

Tidligere kapitalfonds-frontfigur tjener formue i privat selskab

Tidligere topchef i kaptitalfonden Axcel, Christian Frigast, høster igen guld på sit private investeringsselskab. Frigast-familien har trukket 185 mio. kr. ud af selskabet på seks år.

Kapitalfonden Axcels tidligere topchef, Christian Frigast, tjente sidste år 91 mio. kr. i sit og børnenes private investeringsselskab. Foto: Axcel

En af den danske kapitalfondverdens mest kendte skikkelser, Christian Frigast, kan glæde sig over, at der igen vælter penge ind i familiens private investeringsselskab.

Frigast A/S, der bl.a. har investeringer i kapitalfonde og skibe, fik sidste år et overskud på 91 mio. kr., fremgår det af et nyt regnskab.

Det er en markant fremgang fra 2018, hvor selskabet tabte 29 mio. kr.

Frigast A/S, der er ejet af Christian Frigast og børnene Thomas og Camilla Lütken Frigast, har gennem årene givet solide overskud, og egenkapitalen er nu oppe på 639 mio. kr. Frigast-familien trækker i år 42 mio. kr. ud af selskabet i udbytte. Det bringer de samlede udbyttebetalinger over de seneste seks år op på 185 mio. kr.

Finans arbejder på at få en kommentar fra Christian Frigast.

Christian Frigast var i 1994 med til at stifte kapitalfonden Axcel, som han var øverste chef for frem til 2016. Her blev han afløst af Christian Schmidt-Jacobsen, men Frigast er stadig med i Axcels advisory board, og Frigast A/S er stadig registreret som medejer af de ledende Axcel-partneres fælles selskab. Derudover har Frigast investeringer i kapitalfonde og i den tidligere Norden-topchef Carsten Mortensens nye investeringsselskab Dee4 Capital, der køber og udlejer skibe.

Axcel var under Christian Frigasts ledelse med i en lang række virksomhedsinvesteringer, både gode og mindre gode.

Investeringen i møbelkæderne Idémøbler og Ilva var f.eks. en fuser. Men især én investering etablerede Christian Frigast som en stjerne i branchen. I 2008 skød Axcel en halv mia. kr. ind i den mindre kendte danske smykkevirksomhed Pandora, og få år efter kunne Axcel børsnotere selskabet til en værdi på 27 mia. kr. Pensionskasser og de øvrige investorer i Axcel fik et nærmest uset højt afkast på deres indskud, og alle stod klar til at skyde flere milliarder i Christian Frigast og Axcel.

Pandora gav senere Frigast og Axcel alvorlige image-tæsk. Selskabet måtte i 2011 nedjustere voldsomt og mistede på én dag to tredjedele af værdien. Investorer beskyldte Christian Frigast og Axcel for at have oversolgt Pandora, men efterfølgende lykkedes det at genoprette selskabet, og Pandora-investeringen fortsatte med at kaste guld over Christian Frigast og en håndfuld medansvarlige Axcel-partnere i årevis.

Frigast A/S har givet tilsagn om at investere 176 mio. kr. i kapitalfonde. Foreløbig er der investeret 136 mio., fremgår det af 2019-regnskabet.

Christian Frigast har flere bestyrelsesposter, bl.a. er han formand for brancheforeningen for venture- og kapitalfonde DVCA, der har den tidligere socialdemokratiske minister Henrik Sass Larsen som direktør.

BRANCHENYT
Læs også