Erhverv

Tech-aktierne faldt voldsomt igen

Efter en hård dag torsdag er de store, amerikanske tech-selskaber igen ramt af store fald på børsen fredag. En del af dykket blev dog rettet op.

Tesla-aktien er faldet fire dage i træk. Fredag fortsatte den dårlige stime. Foto: Reuters.

Netflix og Tesla faldt i løbet af fredag eftermiddag med over 7 pct., Apple med 8 pct. og Facebook med knap 6 pct.

Åbningen af det amerikanske aktiemarked fredag eftermiddag lignede først en fortsættelse af torsdagens markante fald i tech-aktierne over en bred kam, for også Amazon, Microsoft og Google-moderskibet Alphabet dykkede. Uden en konkret forklaring begyndte en række af de meget hypede tech-aktier torsdag at falde, og da flere begyndte at følge efter, skabte det frygt for et generelt dyk i markedet.

En del af de hurtige fald blev dog hentet ind igen i løbet af fredag aften, og både Tesla og Apple endte faktisk i et lille plus, mens de øvrige landede på mere beskedne fald. Dermed blev det en dramatisk dag for de ellers så gyldne aktier, der endte fredeligt.

Tesla har dog generelt haft en dårlig uge, hvor aktiekursen tirsdag morgen toppede i over 500 dollars, men nu fredag bevægede sig rundt omkring 400 dollars. Det er dog stadig over niveauet for aktien i juli og første halvdel af august og rækker stadig til en markedsværdi på 2.413 mia. kr.

Generelt har de store, amerikanske techselskaber haft en fest på børsen siden dykket i marts, da coronakrisen tog fat. De fleste har nydt godt af voldsomme stigninger hen over hele foråret og sommeren. Nu rammer så det, der kan være en større korrektion af kurserne, men uden et bestemt afsæt. Der er ingen nyheder eller revurderinger af aktierne, der har udløst faldet.

»Vi har haft overdrevne markedsværdier på aktiemarkedet på det seneste – især i tech-sektoren – og det er nødt til at blive korrigeret i en vis grad,« siger Scott Knapp, aktiestrategichef hos Cuna Mutual Group, til CNBC.

Han fremhæver især de ’irrationelle’ stigninger hos Apple og Tesla efter de to selskabers aktie-split, som i sig selv ikke tilføjer værdi.

Da tech-aktierne er steget enormt siden marts, mens de mere analoge selskabers aktiekurs har været presset, er tech-giganterne også kommet til at fylde meget i de toneangivende aktieindeks i USA. Faldene trækker derfor også i de generelle nøgletal, med for eksempel et dyk i S&P 500-indekset på 0,8 pct.

BRANCHENYT
Læs også