Erhverv

Selskab gik konkurs for årtier siden – nu får aktionærerne penge tilbage

Efter mere end 20 års konkursbehandling indkasserer aktionærerne i den svenske IT-boble Prosolvia en pose penge.

Den svenske IT-virksomhed Prosolvia blev kaldt en ’børskomet’ i februar 1998, da man ville erobre hele verden med sin avancerede simuleringsteknologi. Få måneder senere bristede IT-boblen. Foto: Thomas Borberg.

Det svenske selskab blev kaldt en ’børskomet’ i februar 1998, da IT-virksomheden Prosolvia ville erobre hele verden med sin avancerede simuleringsteknologi.

Sådan skrev Dagens Næringsliv for mere end 20 år siden, men et par måneder efter gik det helt galt.

I vinteren 1998 sprang boblen, og Prosolvia gik konkurs med et brag.

Efter årtiers konkursbehandling, der fandt sted ved Gøteborg tingsrätt, kunne kuratoren Lars Zetterberg i 2018 afslutte processen.

Et overskud på 204 millioner svenske kroner (næsten 146,5 mio danske kroner red.) stod til at blive tilbagebetalt til aktionærerne.

Udbetalingerne begyndte i juli i år.

Det skriver Dagens Industri, der har talt med Lars Zetterberg, som oplyser, at tusindvis af aktionærer står til at få penge ind på kontoen.

Det var selv samme medie, der tilbage i 1998 afslørede væsentlige fejl i Prosolvias regnskab. Salgstallene var blevet pustet op, og samtidig var udgifterne for lave.

Da det nordiske ventureselskab, Industrifonden, ikke ville kaste flere penge i virksomheden, var det begyndelsen på enden for Prosolvia.

Dan Lejeskär og Morgan Herou, de to grundlæggere af Prosolvia, blev tiltalt for grov svindel og brud på regnskabsloven. De blev begge frikendt i 2005.

Lars Zetterberg hev revisorselskabet Öhrlings PWC i retten, og i 2013 indgik partnerne et forlig, der endte med, at revisorselskabet betalte 742,5 mio. svenske kroner.

Læs også
Top job