Uventet prishop fra energigigant får erhvervslivet til at se rødt
Den grønne omstilling er med til, at Energinet endnu engang hæver en såkaldt nettarif. Næste år betyder det en rekordstor regning til landets virksomheder i niveauet 2,2 mia. kr.
Utilfredsheden er stor i erhvervskredse, efter at Energinet har varslet en markant prisstigning til landets virksomheder.
Trods tidligere meldinger om en »uændret eller svagt faldende« nettarif i perioden 2021-2023, stiger nettariffen, som alle elkunder betaler over elregningen til driften af det statsejede energiselskab, næste år med op mod 16 pct.
I forvejen er nettariffen i 2020 på rekordhøje 9,7 øre for hver forbrugt kilowatt-time, og nu rammer så endnu et prishop.
»Det er stærkt problematisk, at vi nu to år i træk bliver ramt af en stor stigning i nettariffen,« siger Jens Astrup Madsen, energichef i Landbrug & Fødevarer.
Han er forbavset over stigningen, som betyder, at virksomhedernes årlige betaling på to år stiger op mod 700 mio. kr.
Den galopperende nettarif rammer især energitunge virksomheder samlet i Foreningen for Slutbrugere af Energi (FSE) hårdt.
»Det er en ekstraregning, der rammer lige ned på bundlinjen, og som virksomhederne ingen mulighed har for at imødegå eller reducere,« siger Anders Houmøller, sekretariatschef i FSE.
Han peger på, at for nogle FSE-medlemmer vil stigningen betyde en årlig ekstraudgift på mere end en mio. kr.
Det er stærkt problematisk, at vi nu to år i træk bliver ramt af en stor stigning i nettariffen.
Energinet forklarer bl.a. den stigende nettarif med den grønne omstilling af elsystemet.
»Jeg har indtryk af, at virksomhederne har en forståelse for, at omkostningerne stiger, når man flytter produktionen af strøm væk fra kraftværker i byerne og ud på havet til offshore-vindmølleparker,« siger Søren Dupont Kristensen, adm. direktør i Energinet Elsystemansvar.
DI efterlyser imidlertid en mere »effektiv regulering« af Energinet, der i perioden 2020-2023 vil investere 20,5 mia. kr. i nye elprojekter affødt af bl.a. den grønne omstilling.
»Noget af prisstigningen følger af udgiften til den grønne omstilling, men det ændrer ikke på, at der er tale om en betydelig omkostningsstigning for virksomhederne,« siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.
Energinet står næste år til at få op mod 3,6 mia. kr. i kassen fra nettariffen. Heraf ventes erhvervslivet at betale 2,2 mia. kr.