Erhverv

Nordjyderne er bedst til at "prutte" om prisen på boliger

På det danske boligmarked er der tradition for afslag i prisen, når der skal skrives under. Nordjyderne er ifølge en analyse de klart bedste til at opnå rabatter.

Nordjyderne får de største afslag i prisen, når de køber bolig. Arkivfoto: Ernst van Norde

Danske boligkøbere er generelt gode til at få et afslag i prisen, når de er på boligjagt.

I en analyse lavet på baggrund af tinglyste ejendomshandler i 2. kvartal 2020 er Finans Danmark kommet frem til, at danskerne betalte godt 950 mio. kr. mindre for husene i forhold til, hvad de sidst stod til salg til.

»Overalt i landet forhandles priserne på huse generelt ned. Vi ved ikke, hvorfor det er en tendens, men det virker til, at det er blevet en sædvane, der har udviklet sig. Man sætter en pris, som man i praksis er klar på at acceptere et afslag på,« siger viceadministrerende direktør i Finans Danmark, Ane Arnth Jensen.

Forklaringen på, hvorfor afslag i udbudsprisen er normalt, er ifølge ejendomsmæglerkæden EDC, at der ikke findes nogen objektiv, rigtig pris på en bolig.

»Den rigtige pris på en bolig er den, den bliver solgt for. Ejendomsmægleren kan komme tæt på med sin vurdering, men den objektive, rigtige pris findes ikke. Derfor vil der i sidste ende altid være noget armlægning om prisen mellem køber og sælger,« siger kommunikationschef Jan Nordmann fra EDC.

Rabatterne, som boligkøberne opnår, er langt fra ligeligt fordelt over hele landet. Nordjyderne er nemlig de klart bedste til at forhandle priserne ned, fremgår det af analysen fra Finans Danmark.

I kroner og ører har nordjyderne i gennemsnit forhandlet husprisen ned med knap 85.000 kr., hvilket svarer til en procentvis besparelse på 5,1 pct.

I den anden ende af skalaen er boligkøberne i Region Hovedstaden, som ifølge Finans Danmarks analyse er de dårligste til at opnå procentvise afslag i prisen. I gennemsnit sparer køberne i Region Hovedstaden 3,4 pct. i forhold til seneste udbudspris.

Ifølge ejendomsmægleren EDC handler nordjydernes succes i forhold til at opnå rabatter mest om, at det i højere grad er købers marked end i de større byer, hvor efterspørgslen er større.

»I Nordjylland ser vi lidt længere liggetider på ejendommene i gennemsnit. Når der så dukker en interesseret køber op, så er sælger mere villig til at gå ned i pris for at få solgt,« siger kommunikationschef Jan Nordmann fra EDC.

BRANCHENYT
Læs også