Erhverv

Sådan snyder hackerne os under coronakrisen

Cyberkriminelle var hurtige til at finde muligheder, hvorpå de kunne udnytte den globale sundhedskrise.

Artiklens øverste billede
De internetbaserede kriminelle udnytter coronakrisen til at få adgang til andres personlige oplysninger. Foto: Bloomberg/Qilai Shen

Hackere gik hurtigt i gang med at udnytte situationen, da covid-19-udbruddet begyndte at sprede bekymring i befolkningen.

Ifølge en rapport af F-Secure, der undersøgte udviklingen inden for onlinetrusler i første halvdel af året, blev der i marts og i løbet af foråret set en betydelig stigning i antallet af ondsindede mails, som forsøgte at udnytte emner relateret til covid-19 for at lokke modtagerne i fælden.

De cyberkriminelle benyttede sig især af mails, hvor modtageren fik tilbud om at bestille eksempelvis ansigtsmasker fra falske websteder.

De prøvede ifølge rapporten også ivrigt på at snyde modtagerne til at åbne vedhæftede filer, som kunne inficere brugerens maskine med såkaldt malware. Malwaren var i tre ud af fire tilfælde af typen ”infostealer”, som kan stjæle følsomme oplysninger som eksempelvis adgangskoder.

»Cyberkriminelle har ikke mange operationelle begrænsninger, så de kan hurtigt reagere på både lokale og globale begivenheder og indarbejde dem i deres kampagner. I covid-19-udbruddets første tid var rigtig mange mennesker forvirrede eller bekymrede, og angribere forsøgte forudsigeligt at udnytte deres bekymringer,« siger Calvin Gan, Manager i F-Secures taktiske forsvarsenhed, i en pressemeddelelse.

Ifølge rapporten var e-mail den mest populære måde at sprede malware på, da over halvdelen af forsøgene foregik via denne vej.

»At spotte ondsindede e-mails er typisk ikke en prioritet for travle medarbejdere, hvorfor angribere ofte forsøger at narre dem til at kompromittere organisationer,« siger Calvin Gan fra F-Secure.

F-Secure er et cybersikkerhedsfirma med base i Finlands hovedstad Helsinki. Det blev grundlagt i 1988.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.