Erhverv

Sådan snyder hackerne os under coronakrisen

Cyberkriminelle var hurtige til at finde muligheder, hvorpå de kunne udnytte den globale sundhedskrise.

De internetbaserede kriminelle udnytter coronakrisen til at få adgang til andres personlige oplysninger. Foto: Bloomberg/Qilai Shen

Hackere gik hurtigt i gang med at udnytte situationen, da covid-19-udbruddet begyndte at sprede bekymring i befolkningen.

Ifølge en rapport af F-Secure, der undersøgte udviklingen inden for onlinetrusler i første halvdel af året, blev der i marts og i løbet af foråret set en betydelig stigning i antallet af ondsindede mails, som forsøgte at udnytte emner relateret til covid-19 for at lokke modtagerne i fælden.

De cyberkriminelle benyttede sig især af mails, hvor modtageren fik tilbud om at bestille eksempelvis ansigtsmasker fra falske websteder.

De prøvede ifølge rapporten også ivrigt på at snyde modtagerne til at åbne vedhæftede filer, som kunne inficere brugerens maskine med såkaldt malware. Malwaren var i tre ud af fire tilfælde af typen ”infostealer”, som kan stjæle følsomme oplysninger som eksempelvis adgangskoder.

»Cyberkriminelle har ikke mange operationelle begrænsninger, så de kan hurtigt reagere på både lokale og globale begivenheder og indarbejde dem i deres kampagner. I covid-19-udbruddets første tid var rigtig mange mennesker forvirrede eller bekymrede, og angribere forsøgte forudsigeligt at udnytte deres bekymringer,« siger Calvin Gan, Manager i F-Secures taktiske forsvarsenhed, i en pressemeddelelse.

Ifølge rapporten var e-mail den mest populære måde at sprede malware på, da over halvdelen af forsøgene foregik via denne vej.

»At spotte ondsindede e-mails er typisk ikke en prioritet for travle medarbejdere, hvorfor angribere ofte forsøger at narre dem til at kompromittere organisationer,« siger Calvin Gan fra F-Secure.

F-Secure er et cybersikkerhedsfirma med base i Finlands hovedstad Helsinki. Det blev grundlagt i 1988.

BRANCHENYT
Læs også