Erhverv

Kæmpekø til udbetaling af feriepenge

Beskæftigelsesministeriet meldte tirsdag ud, at danskerne fra i dag kan ansøge om at få udbetalt de indefrosne feriepenge. Allerede kort tid efter var der lang kø på Borger.dk.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard opnåede tirsdag for ansøgningen til de indefrosne feriepenge. Arkivfoto: Jens Dresling

Tirsdagens åbning for ansøgning til udbetaling af de 60 mia. kr. i indefrosne feriepenge har fået et hav af danskere til computeren.

Allerede under en time efter åbningen for ansøgninger er køen på langt over 100.000 borgere, og man kan forvente at vente mere end en time på at komme igennem.

»Du kan opleve kø til selvbetjeningen, fordi mange forsøger at bestille feriemidler lige nu,« fremgår det af Borger.dk.

ATP, der har stået for at udvikle systemet til udbetalingen af feriepenge, advarede ellers om overbelastning af systemet under en pressebriefing tidligere på dagen, hvor de opfordrede til, at man ventede en dags tid med at ansøge om de indefrosne feriepenge, så systemet ikke led overbelastning.

Der er i alt 3,4 mio. danskere, som kan søge om at få udbetalt tre ud af de fem ugers indefrosne feriepenge. Det svarer til en samlet pulje på 60 mia. kr.

I alt er der tale om knap 60 mia. kr., som danskerne nu kan få fingrene i, mens beløbet efter skat er 39 mia. kr.

Regeringen forventede ved vedtagelsen i Folketinget om at udbetale pengene, at udbetalingen af pengene vil øge privatforbruget med 16,5 mia. kr. i år og øge beskæftigelsen med 7.000 personer.

De ekstra feriepenge kommer af overgangen til en ny ferielov og en ny måde at optjene feriepenge på, som er trådt i kraft i år.

Teknisk set indebærer overgangen til den nye ferielov optjening af op til fem ugers ekstra feriepenge lige præcis i år.

Oprindeligt skulle de fem ugers feriepenge have været indefrosset, indtil den enkelte går på pension, da politikerne ved vedtagelsen af den nye ferielov i 2017 frygtede overophedning af økonomien, mangel på arbejdskraft og pres på arbejdsgivernes likviditet ved at udbetale alle pengene i år. Derfor løsningen indefrysning og oprettelsen af en ny stor statslig fond på op til 100 mia. kr. hos LD Fonde.

Med coronakrisen er overophedning ikke længere et problem; tværtimod ønsker et bredt politisk flertal at sparke liv i dansk økonomi ved at udbetale pengene nu. Problemet med arbejdsgivernes likviditet løses ved, at staten i første omgang udbetaler pengene, og at virksomhederne så indbetaler til staten i takt med, at medarbejderne når pensionsalderen.

Det er altså i første omgang kun tre ud af de fem ugers indefrosne feriepenge, lønmodtagerne kan ansøge om på Borger.dk. Udbetalingen af de resterende to uger vil til efteråret blive diskuteret af regeringen og de øvrige partier.

BRANCHENYT
Læs også