Privatøkonomi

Feriepengene er snart på vej - bank frygter stime af svindelforsøg

Svindlere benytter sig af aktuelle emner i forsøget på at få fingere i danskernes nemid-oplysninger.

Der vil komme en stigning i antallet af svindelforsøg, når de indefrosne feriepenge bliver udbetalt, forventer Spar Nord. Foto: Aleksander Klug

En bølge af svindelforsøg vil skylle ind over Danmark, når danskerne om kort tid kan få udbetalt deres indefrosne feriepenge. Kriminelle vil formentlig bruge udbetalingen af feriepengene til at forsøge at gennemføre svindel. Sådan lyder advarslen i en pressemeddelelse fra Spar Nord, hvor man i flere år har bemærket, at svindlere benytter sig af aktuelle emner.

»Vi ser ofte, at svindlere er gode til at udnytte, hvad der er oppe i tiden i forbindelse med at kontakte potentielle ofre. F.eks. har vi tidligere set det, når folk skal have penge tilbage i skat eller i forbindelse med coronasituationen, hvor svindlere i flere kommuner udgav sig for at være fra Jobcentret og franarrede borgerne deres NemID-oplysninger,« udtaler Leif Lind Simonsen, der er afdelingsdirektør og presseansvarlig i Spar Nord Leif, i pressemeddelelsen.

Hvis svindelforsøgene i denne omgang kommer til at ligne tidligere episoder, vil de kriminelle f.eks. oplyse om, at der er problemer med udbetalingen og på den måde forsøge at franarre Nemid-oplysninger, lyder det fra banken.

»Vi ved af erfaring, at svindlerne højst sandsynligt vil udgive sig for f.eks. at være fra Udbetaling Danmark. Her vil de måske via sms og mail påstå, at der er problemer med udbetalingen af feriepengene og påstå, at de ved at få udleveret NemID-oplysningerne kan hjælpe med udbetalingen. Det kan også være med fupopkald, hvor de vil hjælpe med udbetalingsprocessen og derigennem franarre NemID-koder,« forklarer Leif Lind Simonsen.

Man skal dog aldrig udlevere sine Nemid-oplysninger. Myndigheder, banker, Nets, politiet eller kommunen vil aldrig kontakte en borger direkte på sms, e-mail eller over telefonen og bede for at få personfølsomme oplysninger såsom NemID-koder oplyst, forklarer Leif Lind Simonsen.

»Der er ingen tvivl om, at svindlerne bliver dygtigere og dygtigere til at bruge fagtermer og fremstå professionelle for at få oplysninger ud af folk. Derfor håber vi, at alle vil hjælpe med at sprede budskabet om aldrig at udlevere NemID-oplysninger uanset, hvor overbevisende argumenterne end måtte lyde,« siger Leif Lind Simonsen.

BRANCHENYT
Læs også