Erhverv

Medicinmilliardær overdrager stor aktiepost til sine tre børn

En kæmpe klump aktier skifter hænder i milliardkoncernen Orifarm, hvor stifterens tre børn nu rykker et skridt tættere på den den ultimative magt.

Hans Bøgh-Sørensen sidder stadig på magten i Orifarm, men nu har han overdraget en stor portion aktier til sine tre børn, der nu ejer 90 pct. af aktierne i selskabet Habico A/S.. Udover at sidde på de kontrollerende stemmerettigheder er han formand for bestyrelsen i Orifarm Group. Foto: Brian Karmark.

En af Danmarks rigeste erhvervsmænd overdrager nu en stor aktiepost til sine tre børn.

Hans Bøgh-Sørensen har nemlig gennemført tredje del af generationsskiftet i milliardkoncernen Orifarm Group og overført en stor portion aktier til næste generation.

»Stolt er ikke et ord, jeg bruger ret tit. Jeg er glad for, at børnene har købt ind i det tankesæt, vi præsenterede for dem i forbindelse med den første overdragelse i 2016. Det er det, som er baggrunden for, at vi nu tager næste skridt,« siger Hans Bøgh-Sørensen, ejer og bestyrelsesformand i Orifarm Group.

Børnene har været med til at tage beslutningen om handlen med Takeda, og derfor skal de også være med til at tage ansvaret.

Hans Bøgh-Sørensen, ejer og bestyrelsesformand i Orifarm Group

Ifølge Michael Staal, partner i firmaet BoardPartner, som bl.a. rådgiver virksomheder om ejerskifte og bestyrelsesarbejde, er der ikke en rigtig eller en forkert måde at gennemføre et generationsskifte på.

Det vigtigste er at være åben omkring, hvorfor man gør, som man gør. Det handler om ledelse og kommunikation.

Orifarm Group
  • Orifarm Group er Europas største parallelimportør af lægemidler og en af de største leverandører af lægemidler i Danmark.
  • Beskæftiger sig med parallelimport af lægemidler fra EU/EØS-lande, som sælges i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Holland, Østrig, England og Belgien samt salg af kopimedicin, på fagsprog generika, i Norden.
  • Har hovedsæde i Odense og beskæftiger i dag ca. 1.200 medarbejdere, heraf omkring 360 i Odense.
  • Er ejet af stifter Hans Bøgh-Sørensens tre børn og ham selv og hans hustru.
  • Købte i foråret 2020 rettighederne til godt 110 lægemidler og to fabrikker af japanske Takeda for en pris på op til 4,6 mia. kr. Handlen er endnu ikke formelt godkendt af konkurrencemyndighederne.

»Det er helt centralt, at man indvier alle, der bliver berørt af det. Det gælder både medarbejdere, kunder og leverandører. Hvis ikke der er opbakning fra medarbejderne, bliver det noget nær umuligt for børnene, uanset hvor dygtige de så ellers er,« siger Michael Staal.

Den fynske milliardkoncern tjener i dag hovedsageligt sine penge på parallelimport af medicin og har de seneste år oplevet en voldsom vækst.

Ejerskabet og aktiebeholdningen
  • Det seneste skridt i det planlagte generationsskifte medfører, at de tre børn (Christian, Anne-Charlotte og Andreas), gennem deres respektive holdingselskaber nu får overdraget hver yderligere 15 procentpoint af ejerskabet i Habico Holding A/S.
  • Resultatet heraf er, at hver af anden generation nu ejer 30 pct. af aktiekapitalen i Habico Holding A/S, mens Hans Bøgh-Sørensen sidder på de resterende 10 pct. af aktiekapitalen og majoriteten af stemmerne.
  • Igennem Habico Holding A/S ejes primært Orifarm Group A/S samt Habico Invest A/S, som er familiens investeringsselskab.
  • Det første skridt i generationsskiftet blev foretaget i 2016, da de to ældste var fyldt 18 år. Det næste skridt i 2018, da den yngste blev 18, og nu er tredje skridt så blevet taget.

Priserne på originalmedicin kan svinge meget fra land til land, og ved at købe lægemidlerne i et land til en lavere pris kan Orifarm sælge dem videre i et andet land med fortjeneste.

I det seneste fulde regnskabsår omsatte Orifarm f.eks. for 7,3 mia. kr., mens overskuddet efter en pæn stigning stadig ”blot” landede på 339 mio. kr. efter skat. Størstedelen af den omsætning kom netop fra parallelimport af medicin.

Det er imidlertid et forholdsvis risikabelt område med en meget lav overskudsgrad, og bl.a. derfor gennemførte Orifarm i foråret 2020 det største opkøb i virksomhedens historie.

Her betalte Orifarm op til 4,6 mia. kr. for rettighederne til godt 110 lægemidler, herunder Pamol, Kodimagnyl og Zymelin, og to fabrikker fra japanske Takeda.

Det opkøb forventes at lægge yderligere 1,7 mia. kr. til omsætningen, men vigtigst af alt bidrager det til at skabe en langt bedre balance i virksomheden.

Området for håndkøbsmedicin og kopimedicin vil, når opkøbet forventeligt vil gå endeligt igennem inden for de kommende måneder, spille en langt større rolle.

Hvis ikke der er opbakning fra medarbejderne, bliver det noget nær umuligt for børnene, uanset hvor dygtige de så ellers er.

Michael Staal, partner i BoardPartner

Med det store milliardopkøb fra Takeda vil produktion og salg af generiske lægemidler blive tredoblet og udgøre ca. 25 pct. af koncernens samlede omsætning og forventeligt en langt større del af indtjeningen.

Ifølge Hans Bøgh-Sørensen siger det sig selv, at børnene har været en stor del af aftalen med Takeda.

Den transaktion er så stor, at der ifølge ejeren ligger en kæmpe opgave foran Orifarm, hvis handlen bliver godkendt af konkurrencemyndighederne.

»Den opgave rækker ind i næste generation, og det har været afsættet. Børnene har været med til at tage beslutningen om handlen med Takeda, og derfor skal de også være med til at tage ansvaret,« siger Hans Bøgh-Sørensen.

Efter den seneste overdragelse sidder hver af de tre børn på 30 pct. af aktierne og 15 pct. af stemmerne.

Orifarm har hovedsæde i Odense og beskæftigede indtil opkøbet fra Takeda ca. 1.200 medarbejdere.

Læs også