Serier

Mister milliardbeløb: Danske forlystelsesparker hårdt ramt

Danmarks største forlystelsesparker vurderes at have mistet 40 pct. af årets omsætning grundet coronakrisen.

Corona rammer verden
Legoland i Billund er blandt de mange danske forlystelsesparker, der har mistet mange gæster som følge af coronakrisen. Foto: Marie Ravn

De største og mest kendte forlystelsesparker i Danmark er hårdt ramt af coronakrisen.

Det kommer nok ikke som en nyhed for de fleste. Men hvor hårdt krisen nøjagtigt er gået udover forlystelsesparkerne i 2020, sætter branchen nu tal på.

Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark vurderes således over branchemediet Standby, at medlemmernes omsætning samlet går omkring 40 pct. tilbage i 2020.

Medlemmerne tæller 12 forlystelsesparker, heriblandt Tivoli, Dyrehavsbakken, Djurs Sommerland og Legoland, som samlet i fjor omsatte for omkring 3,4 mia. kr.

40 pct. af 3,4 mia. kr. svarer til en tabt omsætning på knap 1,4 mia. kr.

»Der er desværre megen jammer i denne coronatid, også fra os. Men samtidig sender jeg stor ros til alle vores medlemmer. De har krisen til trods været i stand til at overleve, fordi de er dygtigt drevne, så de har haft råd til at tage det ordentlige smæk, de har fået fra coronavirussen,« siger Søren Kragelund, formand i Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark, til Standby.

Alle foreningens medlemmer har åbent i efterårsferien, der plejer at være en givtig forretning for forlystelsesparkerne. Men for omkring en uge siden kom Sundhedsstyrelsen med anbefalinger til, hvad børnefamilier kan bruge efterårsferien på. De anbefalinger lægger ikke ligefrem op til et besøg i en forlystelsespark, mener Søren Kragelund.

»Der står nærmest, at man skal blive hjemme og spille brætspil og pille næse. Det gør det ikke bedre for vores medlemmer,« siger han til Standby.

Flere af de store danske forlystelsesparker har været gennem større fyringsrunder for at komme gennem krisen. Legoland valgte i august at fyre hver femte ansat, mens Tivoli har fyret over 200 medarbejdere.

Tivoli måtte ligeledes i august nedjustere, så forlystelsesparken nu forventer et underskud før skat på mellem 150 og 200 mio. kr.

»Rammebetingelserne for Tivolis forretning er på grund af covid-19 og de omfattende sociale restriktioner væsentligt forringet, og derfor er Tivoli økonomisk meget hårdt ramt af coronakrisen,« lød det fra finansdirektør, Andreas Morthorst i Tivoli, i forbindelse med nedjusteringen.

BRANCHENYT
Læs også