Erhverv

Fyringer på vej i finanssektoren

Den nye særskat på finanssektoren, der skal finansiere den politiske aftale om tidlig tilbagetrækning, får konsekvenser for de ansatte, ifølge en undersøgelse.

Jyske Bank har tidligere meldt ud, at de vil spare på omkostningerne i banken, og fyre medarbejdere. Arkivfoto.

Med den politiske aftale om den såkaldte Arne-pension blev det i samme ombæring besluttet, at finanssektoren skulle pålægges en ny særskat, der skulle afholde nogle af udgifterne for statskassen. Den nye bankskat skal indtræde i 2023.

Det får tilsyneladende konsekvenser for de ansatte i finanssektoren, skriver Børsen.

Mediet har set en undersøgelse foretaget af Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA). I denne svarer 24 pct. af de adspurgte finansvirksomheder, at de forventer at reducere lønomkostningerne og dermed afskedige medarbejdere som konsekvens af den nye skat.

Flere banker, herunder Danske Bank og Jyske Bank, har tidligere meldt ud, at de har tænkt sig at trykke på spareknappen og dermed afskedige medarbejdere. Undersøgelsen tyder således på, at de ikke er de eneste.

Børsen har været i kontakt med topchef i Spar Nord Lasse Nyby. Ifølge ham er det uundgåeligt, at nogen kommer til at betale prisen for den nye særskat på bankforretningerne.

»Hvad angår den konkrete omkostning til særskatten i Spar Nord, så kan pengene som udgangspunkt findes på to områder, nemlig i form af omkostningsbesparelser eller højere priser. Jeg gætter på, at det i Spar Nord vil materialisere sig i en blanding af de to områder,« skriver Lasse Nyby til Børsen.

Bankerne er i forvejen pressede på indtjeningen. I årets første halvår havde de 19 største banker og realkreditinstitutter herhjemme et overskud på 5,7 mia. kr. Dette er kun en tredjedel af det overskud, bankerne kunne præstere i samme periode sidste år med et samlet overskud på 15,6 mia. kr.

Ifølge Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark, er indtjeningen presset på grund af af negative renter, lav låneefterspørgsel og et udgiftspres, der blandt andet skyldes regulatoriske krav og indsatsen mod hvidvask.


BRANCHENYT
Læs også