Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Nye tiltag skal begrænse smittespredning fra udenlandsk arbejdskraft

Regeringen sætter ind med nye tiltag for at begrænse smittespredning fra udenlandsk arbejdskraft.

Corona rammer verden
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.rkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Fremover skal udenlandsk arbejdsarbejdskraft kunne fremvise en negativ corona-test, som højest er foretaget indenfor 72 timer, for at kunne komme ind i Danmark og arbejde.

Det oplyser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard på et pressemøde lørdag.

Ifølge ministeren sker det som en del af en række nye initiativer, som regeringen sætter ind med, for at forhindre, at de såkaldte vandrende arbejdstagere tager corona-smitte med til Danmark.

»Man skal kunne forevise en negativ coronatest ved grænsen til Danmark. For coronasituationen er alvorlig, også i de lande hvor den udenlandske arbejdskraft kommer fra,« lød det fra beskæftigelsesministeren, der også oplyser, at regeringen arbejder på en model, hvor arbejdsgiver kan stille krav om test efter indrejse.

Kravet kræver dog en ny lovhjemmel, og den mulighed vil regeringen derfor drøfte med arbejdsmarkedets parter.

Derudover bliver der blandt andet sat ind med mobile teststationer, skærpet tilsyn med virksomheder med udenlandsk arbejdskraft og fokus på deres boligforhold.

»Vi skal gøre, hvad vi kan for at forebygge, at coronaen breder sig. Det skal vi for at få vendt den alvorlige udvikling i smitten, vi desværre har set her i landet, og som vi også har set i mange lande omkring os,« lyder det fra ministeren.

Ifølge Beskæftigelsesministeriet er pendlere, der dagligt krydser grænsen, og godstransport, som skyldes hensyn til forsyningssikkerheden, undtaget fra kravet om en negativ corona-test.

»Der bliver desuden indført målrettet tilsyn med arbejdspladser, hvor man ved, der er mange vandrende arbejdstagere, og så øger vi fokus på de boligforhold, som den udenlandske arbejdskraft har. Sundhedsmyndighederne udarbejder retningslinjer på området. Det gør vi bl.a., fordi vi har set eksempler på, at smitten har spredt sig blandt vandrende arbejdstagere der, hvor de bor. Det skal vi forebygge,« siger Peter Hummelgaard.

Ifølge interesseorganisationen Dansk Industri vil restriktioner får stor betydning for dansk erhvervsliv. Derfor er ogranisationen allerede nu i tæt dialog med den danske regering.

»Vi er i meget tæt dialog med regeringen og myndighederne om, hvordan vi kan sørge for, at de mange helt nødvendige udenlandske medarbejdere kan blive ved med at komme og arbejde i Danmark på forsvarlig vis med brug af tests, så vi fortsat kan holde hjulene i gang,« lyder det fra medlemsdirektør Lars Frelle-Petersen.

BRANCHENYT
Læs også