Erhverv

Nu rammer coronahammeren Danish Crown - to gange

Slagterikoncernen Danish Crown bliver nu ramt dobbelt af coronakrisen. Selskabets største slagteri bliver afskåret fra eksport til Kina. Enorme mængder kød skal omdirigeres til nærmarkederne i Europa, hvor priserne er under stort pres.

Artiklens øverste billede
Danish Crowns største slagteri bliver nu afskåret fra eksport til Kina. Enorme mængder kød skal omdirigeres til Europa, hvor priserne er under stort pres. Foto: Gregers Tycho

Danish Crown bliver nu hårdt ramt af coronakrisen. Slagterigigantens største og mest lukrative marked, Kina, har netop lukket for import fra slagteriet i Horsens, der er det største i hele Danish Crown-koncernen.

I forvejen er Danish Crowns slagteri i Sæby afskåret fra eksport til Kina. De to fabrikker har kapacitet til at slagte henholdsvis 100.000 og 48.000 svin om ugen.

Det  er en kæmpe økonomisk bet for Danish Crown, at de to anlæg er afskåret fra eksport til Kina. Især lukningen af eksporten fra Horsens-slagteriet er alvorlig og har omgående resulteret i et stort fald i Danish Crowns indtjening. Dette fald udmønter sig fra på mandag i en lavere svinekødsafregning til selskabets andelshavere – de danske svineproducenter. Noteringen sænkes med 50 øre pr. kilo.

De kinesiske myndigheder har lukket for eksporten fra de to slagterier på grund af bekymring for coronasmitte blandt slagteriarbejderne. Tidligere i år blev Danish Crowns slagteri i Ringsted i en periode lukket for eksport til Kina på grund af et stort coronaudbrud blandt medarbejderne.

I både Sæby og Horsens har antallet af smittede medarbejdere været langt lavere, men alligevel har de kinesiske myndigheder reageret med et importforbud.

»Det er udefrakommende faktorer, som lige nu spænder ben for os. Det kan vi ikke ændre på. Der er kun en vej frem, og det er at få tilpasset vores produktion til den efterspørgsel, der er i øjeblikket,« forklarer Lars Albertsen, global salgsdirektør i Danish Crown.

Siden foråret 2019 har Danish Crown mangedoblet eksporten af svinekød til Kina. Det er salget til Kina, der er den primære forklaring på, at slagterikoncernen og dens ejere – de danske svineproducenter – foreløbig har klaret sig forholdsvist fint gennem både coronakrisen og udbruddet af svinepest i Tyskland.  Disse to faktorer har lagt et voldsomt pres på svinepriserne i Europa, men Danish Crowns store eksport til Kina har holdt hånden under selskabets indtjening.

Nu er Danish Crown nødt til at omdirigere en stor del af salget til nærmarkederne i Europa. Her er priserne lige nu under stort pres som følge af corona-nedlukninger af restauranterne i store dele kontinentet. Presset forstærkes af, at de tyske slagterier – på grund af svinepest – lige nu er helt afskåret fra eksport til Kina, og derfor oversvømmer markederne i Europa med billigt svinekød.

»Vi har heldigvis mange store og faste kunder på tværs af Europa, som giver os et rimeligt flow i salget. Det ændrer dog desværre ikke på, at priserne generelt er under pres på grund af et større udbud end normalt,« forklarer Lars Albertsen i den markedsberetning Danish Crown i dag har udsendt til selskabets andelshavere.

Danish Crown har iværksat et omfattende testprogram, som skal sikre, at coronasmittede medarbejdere ikke slipper ind på slagterierne. Programmet indebærer, at et stort antal medarbejdere bliver screenet med hurtigtest ved indgangen til slagterierne. For tiden er smittetrykket i samfundet imidlertid så højt, at det er vanskeligt at lave et 100 pct. sikkert system.

Af logistiske årsager er der kun begrænsede muligheder for at kompensere for lukningen af Kina-eksporten fra slagterierne i Horsens og Sæby ved at skrue op for eksporten fra andre Danish Crown-slagterier. Det hænger blandt andet sammen med pakkekapaciteten på de enkelte anlæg. Dertil kommer, at alle såkaldte biprodukter (tæer, tryner etc.) fra de to slagterier nu skal sælges på markeder, hvor priserne er langt lavere end i Kina.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.