Erhverv

Bankchefer: Konkursbølge vil ramme erhvervslivet

Carsten Rasch-Egeriis. Foto: PR/Danske Bank

Det er indtil videre lykkedes dansk erhvervsliv at manøvrere sig ganske fornuftigt gennem coronakrisen uden et alarmerende antal konkurser.

Men det kan ændre sig nu, mener flere bankdirektører, der spår, at en regulær konkursbølge snart vil skylle ind over landet.

Det skriver Børsen.

- Der er igen rigtig meget usikkerhed, og mange virksomheder har opbrugt de buffere, som de havde i foråret. Derfor forventer vi, at en del kan få problemer, hvis usikkerheden fortsætter, både i forhold til covid-19 og i forhold til brexit, vurderer Carsten Egeriis, der er risikochef i Danske Bank, over for Børsen.

Han bakkes op af ordførende direktør i Jyske Bank, Anders Dam, der allerede i foråret spåede, at op mod 50 pct. flere virksomheder end normalt vil blive tvunget til at dreje nøglen om.

- På samfundsplan tror jeg stadig på denne vækst i antallet af konkurser, siger Anders Dam til Børsen.

Konkurserne vil ifølge Carsten Egeriis og Anders Dam især vise sig, når virksomhederne igen skal betale udskudt skat og moms.

Spørger man Nykredits topchef, Michael Rasmussen, afhænger omfanget af konkurser i høj grad af, hvor langstrakt krisen bliver, og om vi kan undvige en ny stor nedlukning i Danmark og på eksportmarkederne.

Ifølge Danmarks Statistik er 3440 virksomheder gået konkurs fra marts til oktober. Det svarer til 0,4 pct. af alle registrerede virksomheder.

I årene efter finanskrisen var tallet mellem 0,6-0,7 pct., mens man skal tilbage til 2015 for at finde et lavere tal med 0,3 pct.

Læs også
Top job