Erhverv

Corona gør julemanden arbejdsløs: »En trist og kedelig sæson«

Aflysning af juletræsfester, julemarkeder og firmafester presser de danske julemænd, der har fået ryddet gevaldigt op i kalenderen for jobs.

Julemanden i coronasikker plastikboble åbner Julen i Aalborg Zoo, fredag den 13. november 2020. Hele Aalborg Zoo er pyntet op til jul med masser af julelys og stemning. Men julemanden må jo i år ikke komme tæt på børnene og samle for mange mennesker. Derfor har man lavet denne sikre "julemandsboble" hvor børnene kan komme tæt på uden risiko for smittespredning.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Normalt er julemanden en travl herre i november og december. Men ikke i år.

Aflyste firmafester, juletræstændinger og julemarkeder har gjort julemanden mere eller mindre arbejdsløs. Det fortæller Henrik Larsen Kristiansen, der er oldermand i Dansk Julemandslaug – en samling af danske julemænd og nisser.

»Der er ryddet meget op i manges kalender, og de fleste har kun få arrangementer tilbage. Dem, der har tabt mindst, har minimum mistet halvdelen af deres arrangementer og indtægter.«

Regeringens restriktioner har ført til aflysninger af juletræsfester i de større byer, eksempelvis på Østerbro i København og i Odense, mens også julemarkeder i både Aarhus og Aalborg er blevet aflyst.

Udpluk af aflyste arrangementer

Aflyste juletræstændinger:

  • Odense
  • Østerbro
  • Karrebæksminde

Aflyste julemarkeder:

  • Aalborg
  • Egeskov Slot
  • Nyborg
  • Godsbanen i Aarhus
  • Børglum Kloster
  • Jul på Fængslet, Horsens
  • Kronborg

Bliver det jul i år?

Henrik Larsen Kristiansen fortæller, at det både er aflyste juleafslutninger i gymnastikforeninger og idrætsforeninger samt aflyste juletræstændinger, der koster julemændene deres job. Selv om han understreger, at det ikke er af økonomiske årsager, man bliver julemand, forklarer han, at det både rammer de enkelte julemænd økonomisk og på lysten.

»Der er nogle, der ikke kommer til at tjene penge i den igangværende sæson, og vi er spændte på, om de også vil fortsætte året efter. Vi har heldigvis ikke store lagerbindinger eller lokaleleje, så vi går ikke på røven som forening. Men vi får en kedelig og trist sæson, hvor vi ikke har mulighed for at investere i nye remedier og nyt tøj.«

Julemanden er vant til rigtig mange kram. Vi må nok erkende, at der ikke bliver mange af dem i år.

Henrik Larsen Kristiansen, oldermand i Dansk Julemandslaug

Han påpeger dog, at juleaften stadig er pænt efterspurgt, og at kalenderen nok skal blive fuld juleaften. Men han er ked af det på kundernes vegne over, at julemanden ikke kan være så tæt på dem som førhen.

»For manges vedkommende har det betydet rigtig meget, når vi har besøgt børnene, og julemanden er vant til rigtig mange kram. Vi må nok erkende, at der ikke bliver mange af dem i år.«

Også Dansk Julemandslaugs verdenskongres på Bakken blev aflyst i år for første gang i foreningens historie. Her samles hvert år 160 julemænd fra 17 nationer, blandt andet Frankrig, Japan, Canada og USA, og hver nation repræsenterer sit lands julemandsfigur. Det særlige ved kongressen er, at det, ifølge Henrik Larsen Kristiansen, er her, datoen for juleaften bliver bestemt.

»Vi er overbeviste om, at det er os, der bestemmer det, og det lander altid på den 24. december. Men vi har ikke officielt bestemt en dato for julen i år, så det bliver spændende, om folk kan finde ud af at holde jul i år.«

Alternativ juletænkning

De nuværende restriktioner har tvunget arrangører og julemænd til at tænke alternativt.

Flere danske storcentre og dyreparker har valgt at holde fast i en julemand til at sprede juleglæde. Aalborg Zoo har placeret sin julemand i en stor coronasikker plastboble, så børnene stadig kan tale med ham, men uden at kunne røre ved ham. I Kolding Storcenter sørger man for behørig afstand til julemanden, og i Aalborg Storcenter går julemanden rundt med visir eller mundbind i centeret og udleverer bolsjer med en pølsetang, mens forældre kun kan tage billeder af sine børn med julemanden med en stationær figur.

Henrik Larsen Kristiansen fortæller, at julemændene i Dansk Julemandslaug deler gode løsningsforslag og viden med hinanden til dem, der stadig har enkelte job tilbage.

»Vi har anvist visir, for så kan børnene stadig se, at julemanden smiler og bruger sin ansigtsmimik. Vi anbefaler også, at julemanden medbringer små doseringer af håndsprit. Enkelte julemænd har også overvejet at aflyse og sende en videohilsen i stedet, men det er et temperamentsspørgsmål.«

BRANCHENYT
Læs også