Erhverv

Småaktionærer er stadig vilde med Norwegian-aktien

Danske småaktionærer har stadig mange mindre positioner i flyselskabet Norwegian, der i sidste uge søgte konkursbeskyttelse i Irland.

Norwegian har søgt konkursbeskyttelse på Irland, men mange danske småaktionærer ejer fortsat aktien. Foto: Tomm W. Christiansen/Bloomberg

Det norske flyselskab Norwegian må siges at have støvlerne begravet i fedtefadet. I sidste uge søgte det konkursbeskyttelse i Irland, efter den norske stat ikke længere ønskede at støtte flykæmpen med mere økonomisk hjælp.

Trods åbenlyse vanskeligheder er småaktionærerne fortsat glade for at handle med aktien, der ifølge Per Hansen fra Nordnet er ejet af 18.000 af kunderne hos investeringsbanken. Som perspektiv havde Nordnet 180.000 kunder i slutningen af tredje kvartal.

»Den handles meget i Danmark. Vi har ca. 18.000 investorer, som har købt sig en lottokupon og er gået ombord i Norwegian. Det svarer til 10 pct. af vores kunder i tredje kvartal,« siger investeringsøkonom Per Hansen og uddyber:

»Det er et meget stort tal. Men det er et meget stort tal med meget små beløb. Det er altså ikke sådan, at vores kunder har brugt store dele af deres investerbare formue på. Den gennemsnitlige investering ligger på mellem 2.000 og 4.000 kr., hvilket er små beløb, når man ser det i forhold til de andre investeringer, vores kunder laver.«

Ifølge investeringsøkonomen er der hovedsageligt tre årsager til, at de små investorer lægger Norwegian-aktier ind i porteføljen til trods for den middelsvære situation, flyselskabet befinder sig i.

Den første grund er ifølge Per Hansen, at selskaber som Norwegian er en integreret del af investorernes virkelighed, og at de derfor regner med, at flyselskabet ikke kan fejle på langt sigt.

»Norwegian er et velbeskrevet blad. Alle folk kender det. De har set det i fjernsynet, og de har været ude og flyve med det. Derfor tænker de, at Norwegian da nok skal flyve igen til næste år,« siger Per Hansen, der dog minder om, at selvom det skulle lykkes for Norwegian at holde flyene i luften, er det sandsynligt, at det bliver i en noget decimeret udgave af det selskab, investorerne tidligere har kendt til.

»Det kan godt være, Norwegian flyver om to eller fire år, men det betyder altså ikke, at de investorer, der har skudt nogle aktiepenge ind, får noget ud af det,« siger han.

Den anden grund til, at mange småaktionærer køber nogle aktier i Norwegian, er at prisen for hver enkelt aktie er banket helt ned i nogle få ører.

»Når aktiekurser når ned i et absolut niveau, så tiltrækker det mange investorer. De har nok lidt svært med det der med procenterne. Det er fordi, de siger, at der ikke er noget, som ikke er mindst 40 øre værd,« siger investeringsøkonomen.

Den tredje grund hænger også sammen med de få ører, man skal slippe for hver enkelt aktie i selskabet.

»Den skal kun stige 4 øre for at stige 10 pct., og der bliver folk nok lidt snydt. Det er jo ikke forkert, men de 40 øre er jo et udtryk for, at aktiemarkedet siger, at det Norwegian, du kendte i gamle dage, bliver et helt andet Norwegian i fremtiden,« siger Per Hansen, der generelt vil anbefale, at investorer afholder sig fra at kaste penge i aktier, bare fordi få ører kan få store procentmæssige kursudsving.

»Det er ren spekulation og håb. Det er ikke en strategi, jeg vil anbefale,« siger Per Hansen.

BRANCHENYT
Læs også