Serier

Formuen er rekordstor: Bestseller-ejer er nu Danmarks rigeste

Anders Holch Povlsens formue sætter rekord ifølge Bloombergs anerkendte liste over verdens rigeste. Han er netop blevet øverste dansker på listen.

Corona rammer verden
Anders Holch Povlsen, ejer af og adm. direktør for Bestseller-koncernen, er nu Danmarks rigeste ifølge en anerkendt liste. Foto: PR

Danmark har fået en ny person som landets rigeste.

I hvert fald hvis man skal tro den anerkendte liste over verdens rigeste hos Bloomberg, som dagligt opdaterer listen. Her har Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen torsdag overhalet Coloplast-arvingen Niels Peter Louis-Hansen som den øverste dansker.

Bestseller
  • Bestseller er en familieejet dansk modekoncern med hovedsæde i Brande.
  • Ejes af adm. direktør Anders Holch Povlsen.
  • Rummer 20 mærker – bl.a. Jack & Jones, Selected, Vero Moda, Vila og Only.
  • Sælger tøj på 70 markeder i Europa, Mellemøsten, Nordamerika, Latinamerika, Indien og Australien samt via onlinehandel.
  • Har ca. 2.600 egne og partnerejede butikker. Desuden afsætning via 15.000 andre forhandlere.
  • Omsatte for 24,1 mia. kr. i 2019/20 med et overskud før skat på 776 mio. kr.
  • Familien bag har del i en række andre selskaber – bl.a. Bestseller Fashion Group China, der driver flere end 7.000 butikker i mere end 500 kinesiske byer.
  • Gennem investeringsselskabet Heartland har Anders Holch Povlsen bl.a. ejerandele i Asos og Zalando samt ejerskab i danske virksomheder som Normal, Nemlig, Bianco og Whiteaway. Dertil kommer en række startups og iværksætterselskaber.

Holch Povlsen er nummer 254 på listen med en anslået formue på 53,1 mia. kr., mens Louis-Hansen vurderes god for 53 mia. og er nummer 255.

Anders Holch Povlsen, der ud over at være ejer af Bestseller er adm. direktør samme sted, ønsker ikke at kommentere hverken Bloombergs eller andre lister over udvikling i formuer.

»Det er papirpenge. Vi har været op og ned ad sådanne lister masser af gange,« siger han.

Bestseller-ejerens formue er ifølge Bloomberg i øjeblikket større, end den nogensinde har været, og er steget med knap 14 mia. kr. hidtil i år.

Endda i et år, hvor presset på Holch Povlsens formue på et tidspunkt var stort.

Da coronakrisen var på sit højeste i marts, var Holch Povlsen og Bestseller »i en krise, som vi ville have svoret aldrig ville være mulig for os«, som Holch Povlsen dengang formulerede det.

Krisen betød, at formuen skrumpede i en grad, så Anders Holch Povlsen på to uger røg fra en placering som nummer 392 på Bloombergs liste over verdens rigeste til helt at ryge ud af listen, der tæller 500 personer.

Hver arbejdsdag dengang kostede Bestseller 100 mio. kr. i forpligtelser til huslejer, leverandører og lignende.

»Vi ser ind i en helt anden fremtid, end vi troede for et par uger siden. Bestseller er en dansk virksomhed, som arbejder internationalt. Lige nu er der ingen omsætning eller indtægter hos en masse butikker og kunder. (...) Det kan mærkes dybt,« sagde Anders Holch Povlsen dengang.

Men siden er bøtten altså vendt både for modebranchen og for Holch Povlsens store investeringer i børsnoterede selskaber som Asos og Zalando, hvis aktier er steget med henholdsvis 37 og 80 pct. i år.

Netop udviklingen i aktiekursen hos Asos og Zalando kunne ikke aflæses direkte i det regnskab, som Holch Povlsens holdingselskab Heartland for nylig sendte på gaden. Et regnskab, der bød på et stort fald i overskuddet.

»Vores regnskabspraksis er indre værdis metode, så den aktuelle aktiekurs i sådanne investeringer kan ikke ses,« forklarede Lise Kaae, adm. direktør i Heartland, i november.

Anders Holch Povlsen har ejerandele i et utal af virksomheder både i Danmark og udlandet. Blandt de mest profilerede er det digitale supermarked Nemlig.com og butikskæden Normal, som begge i 2020 har oplevet massiv fremgang.

Læs også
Top job