Erhverv

Første regnskab med Bestseller-stifter som ejer ender i milliontab

Benny Frandsen valgte i starten af året at sælge sit livsværk til Bestseller-stifter Troels Holch Povlsens selskab Nine United. Første regnskab under nyt ejerskab er landet, og det har tilsyneladende været et hårdt år for lampevirksomheden.

Den ikoniske Ball-pendel er designet af Benny Frandsen, som tidligere ejede Frandsen Lightning. Foto hentet fra Frandsens Instagram-profil.

Efter en lang årrække med pæne overskud for lampevirksomheden Frandsen Lightning, valgte Bestseller-stifter Troels Holch Povlsen i 2019 at opkøbe virksomheden, der et står bag en række designklassikere.

Nu er første regnskab med nyt ejerskab landet, og virksomheden er særdeles hårdt ramt. I årets første syv måneder har virksomheden samlet tabt 8,4 mio. kr.

Grundet regnskabsomlægning dækker regnskabet således kun de første syv måneder af 2020. Det samlede resultat for hele 2019 endte med et overskud på 7,2 mio. kr.

Ifølge ledelsen skal det negative resultat findes i nedlukningen under coronakrisen, hvor selskabet oplevede en »ikke ubetydelig omsætningsnedgang«, som det står anført i regnskabet.

»Samtidig er selskabets salgskanaler på hovedmarkederne i Europa omlagt, hvilket har medført en række engangsomkostninger ligesom en gennemgang og justering af selskabets produktsortiment med henblik på optimeringer også har medført betydelige omkostninger,« skriver ledelsen i regnskabet.

Virksomheden, der er grundlagt i 1967, har haft betydelige overskud siden 2010, og derfor er egenkapitalen godt polstret. I februar blev der skudt yderligere 10 mio. ind i kapitalforhøjelse.

Efter årets underskud lyder egenkapitalen således på 52,7 mio. kr.

Stifteren af Frandsen Lightning, Benny Frandsen, valgte i starten af året som 78-årig at sælge sit livsværk til Bestseller-stifter Troels Holch Povlsen. Den uddannede elektroingeniør startede sin designkarriere med opfindelsen Ball-lampen, som i 2018 kunne fejre 50-års jubilæum.

Udover Frandsens egenproducerede lamper, ejer virksomheden ligeledes rettigheder til forskellige designs af Verner Panton, herunder de kendte klassikere Globen og Moon. De hører til i datterselskabet Verpan, der ligesom Frandsens eget label bliver forhandlet i både Danmark og verden over.

Læs også
Top job