Erhverv

Corona-lukning: Bilka-varehuse og supermarkeder må holde fart i nytårssalget

Mens hele detailhandlen har tvangslukket butikkerne mellem jul og nytår, kan alle dagligvarebutikker store som små køre videre. Også med salg af andet end fødevarer.

Artiklens øverste billede
Bilka-kædens 18 varehuse rundtom i landet regnes som dagligvarebutik og har derfor trods størrelsen på butikken lov at holde åbent i nedlukningen. Foto: Stine Rasmussen

Handelsdagene mellem jul og nytår er normalt nogle af årets største. Denne gang får Bilka-varehusene sammen med landets supermarkeder et særligt ansvar. De er nemlig de eneste butikker, hvor danskerne kan købe andet end dagligvarer.

Som led i nedlukningen af Danmark for at bremse smitteudviklingen er det besluttet, at hele detailhandlen skal være lukket mellem jul og nytår, altså dagenefra den 25. december til den 3. januar. Undtaget er dagligvarehandlen uanset størrelse på butik.

Blandt dem er Bilka-varehusene, som ud over mad og dagligvarer har et stort udbud af alt fra elektronik til dyner og cykler. Også supermarkeder som bl.a. Føtex og Kvickly, der ved siden af dagligvarer har et udbud af såkaldt nonfood, må holde åbent under nedlukningen.

Hos Salling Group, der ejer Bilka og Føtex, fastslår kommunikationschef Kasper Reggelsen, at koncernen er bevidst om, at der kan komme mange kunder i næste uge, når resten af detailhandlen er lukket.

»Vi er meget opmærksomme på den vigtige opgave, som vi skal løse i dagligvarehandlen. Vi har prøvet tilsvarende i påsken, hvor både kunder og de forskellige dagligvarekæder formåede at passe på hinanden og afvikle også travle handelsdage på sikker vis,« skriver Kasper Reggelsen i en e-mail til Finans.

I andre EU-lande er der under coronakrisen valgt en model, så hypermarkeder og store supermarkeder under nedlukninger har skullet spærre afdelinger for såkaldte nonfood af og udelukkende sælge dagligvarer.

Hos elektronikkæden Power med 19 varehuse er adm. direktør Jesper Boysen lidt forundret over, at hans butikker skal holde lukket for handel, mens konkurrenten Bilka fortsat må lade kunder komme ind til køb af eksempelvis elektronik.

»Det er da irriterende, men desværre ikke noget, som vi kan gøre så meget ved. I stedet kører vi på med vores online-udsalg i lukkeperioden,« siger Jesper Boysen.

Power kan som andre detailkæder i den sammenhæng bruge en regel i nedlukningen om, at kunder må købe og betale varer online samt hente dem pakket i fysiske butikker. Selvom de er tvangslukket for anden handel.

Finans har uden held forsøgt at få et interview med erhvervsminister Simon Kollerup om overvejelsen bag at lade de store i dagligvarehandlen holde åbent under nedlukningen for salg af andet end dagligvarer.

Erhvervsministeriet har dog som reaktion på en række konkrete spørgsmål sendt en samlet kommentar. Her står bl.a., at ministeriet »har en tæt dialog med branchen og kraftigt opfordrer til, at dagligvarebutikkerne ikke afholder store udsalg mellem jul og nytår.«

Samtidig påpeges, at butikker som kan dokumentere, at omsætningen udelukkende eller hovedsageligt stammer fra salg af dagligvarer, må holde åbent trods de nye restriktioner.

»Nedlukningen af detailhandlen er baseret på sundhedsmyndighedernes anbefaling. Der er et særligt hensyn i forhold til, at befolkningen kan få deres dagligvarer. Derfor er snittet lagt ud fra lukkelovens betegnelser for, hvornår man er en dagligvarebutik,« skriver Erhvervsministeriet via dets presseafdeling i en e-mail til Finans.

I Coop Danmark med bl.a. Kvickly og Superbrugsen peger kommunikationschef Lars Aarup på, at der i koncernen er stor opmærksomhed om kundetilstrømning – også mellem jul og nytår – for at minimere smitterisikoen.

»Vi oplever i denne tid, at der er færre kunder i de store butikker og flere i de små, lokale butikker, mens nonfood-salget især ligger online. Så vi holder fokus på opsyn, håndsprit og afstandskrav også den kommende periode.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.