Serier

Coronakrisen har kostet Søstrene Grene dyrt, men nu venter kæden rekordoverskud

2019/20 blev et dyrt år for den danske detailvirksomhed Søstrene Grene med et underskud på tæt ved 60 mio. kr.

Corona rammer verden
Søstrene Grene har 240 butikker i kæden, som her i Kolding Storcenter. Som alle andre i detailhandlen har 2020 været præget af coronakrisen. Foto: Joachim Ladefoged.

2019/20 blev et dyrt år for den danske detailvirksomhed Søstrene Grene med et underskud på 59 mio. mio.kr. Regnskabet er især præget af coronakrisens første rasen i foråret.

Siden har kæden med 240 butikker i 16 lande fået vendt udviklingen trods pandemien, så forudsigelsen er, at det forskudte regnskabsår 2020/21 vil give selskabet rekordoverskud.

Det melder selskabet bag Søstrene Grene i en pressemeddelelse onsdag middag. Her udtaler adm. direktør Mikkel Grene i familieselskabet, at »2020 har på alle måder været et bizart og dramatisk år.«

»Først med en meget dyr, midlertidig nedlukning af langt de fleste af vores butikker, så et kæmpe underskud og så en meget succesfuld lancering af vores webshop. Dette efterfulgt af en meget stor opbakning fra kunderne efter nedlukningen, og nu kigger vi igen ind i nye midlertidige nedlukninger. Men samtidig også et historisk stort overskud og rekordomsætning i indeværende regnskabsår« udtaler Mikkel Grene i meddelelsen.

Selskabet
  • Søstrene Grene er grundlagt af Knud Vaupell Olsen og Inger Grene, der i 1973 åbnede den første butik på Strøget i Aarhus.
  • I dag er det sønnerne Mikkel og Cresten Grene, der som henholdsvis adm. direktør og kreativ direktør leder familiekoncernen.
  • Forretningen består af engrosvirksomhed relateret til import og eksport af varer til Søstrene Grene-butikkerne samt detailaktiviteter i egne butikker og butikker delvist ejet gennem joint venture-selskaber samt franchise butikker
  • Kæden har ca. 240 butikker i 16 europæiske lande samt Japan.

Han understreger, at de næste måneder sikkert også bliver turbulente i kraft af kampen mod coronasmitten. Aktuelt har bl.a. Tyskland, Holland og Danmark restriktioner, som betyder, at dele af detailhandlen har tvangslukkede butikker.

I foråret havde Søstrene Grene således også i en periode 80 pct. af selskabet lukket grundet pandemien, men i juli var alle markeder genåbnet. Det har ifølge selskabet givet en god begyndelse på det nye regnskabsår.

Omsætningen i 2019/20 dykkede ifølge de udsendte nøgletal med 79 mio. kr. til 1,05 mia. kr., mens årsresultatet blev et underskud på 59 mio. kr. mod et plus året før på 31 mio. kr.

Søstrene Grene understreger, at i efteråret og dermed under anden smittebølge med covid-19 har selskabet »haft en overraskende stor omsætning, hvilket skyldes at de butikker, der rent faktisk har fået lov til at åbne, sælger markant mere end i 2019.«

»Det har været fantastisk at opleve den opbakning fra vores kunder oven på den hårdeste periode i Søstrene Grenes historie,« udtaler Mikkel Grene.

Mens langt de fleste andre detailkæder for længe siden har sat fart i onlinesalg, har kæder med billige produkter og såkaldt funshopping som netop Søstrene Grene holdt mere igen på linje med den store kæde Flying Tiger Copenhagen, der har omkring 1.000 butikker globalt. Flying Tiger har dog tidligere i år lanceret en webshop.

Det har været fantastisk at opleve den opbakning fra vores kunder oven på den hårdeste periode i Søstrene Grenes historie.

Mikkel Grene, adm. direktør, Søstrene Grene

I marts lancerede Søstrene Grene en webshop på det danske marked. Siden er der også åbnet onlinehandel i både Holland og Frankrig, mens flere markeder følger efter.

Kædens adm. direktør understreger, at underskuddet i det forskudte regnskabsår, som blev afsluttet ved udgangen af april, også hænger sammen med investeringer i netop en digital transformation.

Søstrene Grenes butikker drives især af lokale franchise- og joint venture-partnere. Trods krisen er de fleste af dem ifølge Mikkel Grene kommet nogenlunde helskindet gennem krisen, så kæden nu består af et stort set uændret antal butikker sammenlignet med før pandemien.

Nøgletal:

Søstrene Grenes Holding ApS (mio. kr.) 2019/20 2018/19
Omsætning 1.049 1.128
Årsresultat -59 31
Læs også