Erhverv

Antallet af til salg-skilte rasler ned: »Det er et usædvanligt stort fald«

Specielt antallet af udbudte boliger i Region Hovedstaden er bekymrende lavt, og i 2007 gav en lignende situation store prisfald, advarer ekspert.

Boligudbuddet er faldet helt ekstraordinært meget i 2020. Vildest er udviklingen i Region Hovedstaden. Foto: Lars Krabbe.

Danskerne er fortsat yderst bolig-sultne, og det har fået antallet af boliger på boligmarkedet til at falde til det laveste niveau siden sommeren 2006.

Alene den seneste måned er antallet af udbudte huse faldet med 3,1 pct., ejerlejligheder med 10,1 pct. og fritidshuse med 6,4 pct. Samlet set betyder det, at antallet af udbudte boliger til sammen på tværs af kategorierne er faldet med samlet set 6,8 pct.

»Boligsiden.dk har offentliggjort deres udbudsstatistik i 11 år, og vi har aldrig tidligere set, at det samlede boligudbud er faldet med mere end 4 pct. på en enkelt måned. Den seneste måned er antallet af til-salg skilte dog reduceret med 6,8 pct.,« siger Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom hos Nordea Kredit, i en pressemeddelelse.

Selvom 2020 generelt har været et vildt boligår, er det ikke hverdag med sådanne udviklinger.

»Det er et usædvanligt stort fald på så kort tid. Det gælder ikke mindst, da perioden indeholder både jul og nytår, hvor interessen for at handle bolig normalt er lav,« uddyber boligøkonomen.

Over det seneste år er antallet af udbudte boliger faldet med godt 26 pct. Udviklingen har været kraftigst for fritidshusene, hvor der nu er 43 pct. mindre til salg end ved samme tid sidste år.

Udbuddet af villaer og rækkehuse faldet med 22 pct. det seneste år og udbuddet af ejerlejligheder med 25 pct.

»Danskerne har brugt mere tid hjemme, end de plejer som følge af coronakrisen, og det har skabt enorm interesse for boligmarkedet. Kombineret med den lave rente, der gør det billigt at låne penge, har det fået købelysten til at stige, og antallet af udbudte boliger til at rasle ned, selv om der faktisk kommer flere boliger til salg, end der plejer. Det vidner om et nærmest hektisk boligmarked, hvor det i øjeblikket går meget stærkt,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Selvom faldet i udbuddet generelt er på høje niveauer i hele landet, ser det dog vildest ud i Region Hovedstaden, hvor udbuddet af huse faldt med knap 40 pct. det seneste år, mens udbuddet af ejerlejligheder og fritidshuse er faldet med hhv. 30 pct. og 43 pct.

»Det er bekymrende, at boligudbuddet bliver ved med at falde særligt i Region Hovedstaden,« siger Lise Nytoft Bergmann og uddyber.

»Da udbuddet sidst var nede på det nuværende lave niveau, havnede vi i en situation, hvor boligmarkedet kom ud af balance, og hvor store prisstigninger i 2005 og 2006 blev fulgt af store prisfald i 2007 til 2011. Den situation er ikke til glæde for samfundsøkonomien.«

Læs også
Top job