Erhverv

Horesta: Tyndslidte hoteller bliver ramt af kompensationskøer

En del af kompensationen til hoteller er først nu blevet EU-godkendt, og med ny nedlukning står ansøgningskøen for at få udbetalt pengene til at blive ekstra belastende, mener brancheorganisation.

Hoteller i Danmark har det generelt svært i øjeblikket, fordi antallet af turister er faldet drastisk. Her ses Tivoli Hotel i København.

En tsunami af ansøgninger om kompensation fra danske hoteller er på vej mod styrelsen, og med den forlængede nedlukning af Danmark haster opgaven ekstra meget med at behandle dem.

Det mener hotellernes og restaurationernes brancheforening Horesta, der bakker op om regeringens beslutning om at forlænge nedlukningen.

»Vi kvitterer bestemt for, at hjælpepakkerne bliver forlænget, men vi bliver nødt til at gentage, at der er brug for en straksudbetaling, fordi virksomhederne i en lang periode ikke har fået den hjælp, de har brug for,« siger Kirsten Much Andersen, politisk direktør i Horesta.

Hotelbranchen har adgang til en række hjælpepakker, men har i månedsvis ventet på, at EU skulle godkende hjælpepakker relateret til grænselukning, før de har kunnet få udbetalt pengene. Det skete før jul, men der risikerer at gå en rum tid før, regeringen også får behandlet ansøgningerne.

De er tyndslidte. Der er ikke økonomi til, at de kan holde for længere.

Kirsten Much Andersen, politisk direktør i Horesta

Hvis man regner ud fra den hastighed, det siden marts har taget at godkende ansøgninger, kan det ifølge Kirsten Much Andersens beregninger tage godt og vel 50 dage.

»De er tyndslidte. Der er ikke økonomi til, at de kan holde for længere. Der er en stor del af regningen, der stadig betales af virksomheder, som ikke har en omsætning. De skal stadig betale op til 25% af medarbejderne, selvom de har været lukket,« siger hun.

I København ligger den gennemsnitlige omsætning for hotellerne på mellem 4 og 10 pct. i forhold til normalen, oplyser organisationen.

Siden marts har Danmark udbetalt 27 mia. kr. i hjælp til små og store virksomheder og behandlet omkring 230.000 ansøgninger. Morten Bødskov, skatteminister og fungerende finansminister, hæftede sig på onsdagens pressemøde ved, at langt størstedelen af ansøgningerne er behandlet, og pengene er udbetalt. Han er dog opmærksom på, at pengene ikke er nået hurtigt ud til alle.

»Hjælpepakkerne fungerer naturligvis kun, når håndsrækningen også når dem, den er tiltænkt,« sagde han.

Han fortalte, at regeringen i 2020 har sikret små 80.000 arbejdspladser som følge af den økonomiske indsats, og at den regner med at gøre det samme for over 65.000 arbejdspladser i 2020.

Ifølge Horesta har hver femte medarbejder i hotel- og restauranterhvervet indtil videre mistet jobbet under coronakrisen.

»Det er klart, at det selvfølgelig ikke hjælper dem, der har oplevet fejl, og jeg vil gerne understrege, at regeringen er fuldt fokuseret på at virksomhederne møder en så smidig og effektiv sagsbehandling som overhovedet muligt. Men det er også klart, at hastighed selvfølgelig går hånd i hånd med opfølgning og kontrol, så vi er sikre på, at virksomhederne får det, de også er berettigede til,« lød det fra Morten Bødsskov.

BRANCHENYT
Læs også