Erhverv

Corona-forlængelser rammer detailkæder: Jysk har 1.600 butikker midlertidigt lukkede

Flere lande i Europa har valgt at forlænge corona-restriktioner, så mange butikker er fortsat tvangslukkede. Det skaber store bekymringer i både detail- og modeselskaber.

Artiklens øverste billede
Detailbutikker ud over især dagligvarehandlen er tvangslukket i Danmark og andre lande i Europa. Foto: Joachim Ladefoged

Ud over direkte tab af omsætning i kraft af tvangslukkede butikker mange steder skaber den nuværende nedlukning også andre udfordringer for detailkæder og modeproducenter. Flere af dem vurderer ligefrem, at den aktuelle runde med restriktioner i pandemien er værre og sværere end i foråret 2020, da coronakrisen begyndte i Europa.

De danske restriktioner i kampen mod coronasmitten blev onsdag forlænget frem til 7. februar. Det betyder også lukkede butikker i detailhandlen, bortset fra dagligvarehandlen. I en række andre lande, der er yderst vigtige markeder for danske selskaber, er der på samme måde forlængede restriktioner med tvangslukninger – bl.a. Tyskland og Holland.

Jysk-koncernen med 3.000 butikker i 51 lande har aktuelt ca. 1.600 midlertidigt lukket rundtom i Europa.

I den situation glæder koncernchef Jan Bøgh sig over, at flere lande omkring Danmark på samme tid holder fart i detailhandlen – uagtet kampen mod coronasmitte.

»Det er tilfældet i bl.a. Norge og Finland. Det kan lade sig gøre i nogle lande at håndtere smitten, så butikkerne kan være åbne under restriktioner,« siger Jan Bøgh.

Jan Bøgh er koncernchef i Jysk med 3.000 butikker i 51 lande. PR-foto.Til gengæld vækker det bekymring, at Jysk-butikkerne er midlertidigt lukket i en lang række lande, hvor restriktioner løbende indføres eller forlænges.

»Det bevæger sig generelt voldsomt rundtomkring, og netop nu er der også kommet yderligere tvangslukninger i Schweiz og Portugal. Det virker lidt uoverskueligt, hvad vi skal gribe og gøre i. Det er på nogle områder værre end i foråret,« mener Jysk-chefen.

Jan Bøgh peger på, at ud over tab af omsætning og tusindvis af hjemsendte medarbejdere fra lukkede Jysk-butikker er den største bekymring lige nu vareforsyningen. Især hvordan koncernen skal styre de mange varer til foråret, som er på vej hjem fra leverandørerne til lagre, der allerede er fyldte.

»Netop det sætter gang i betænkelighederne. For en forretning som vores er toppunktet på lagerne netop januar og februar med især havemøbler, hvor der først for alvor går hul på salget i marts/april. Omsætningsmæssigt er det årets beskedne måneder, men klargøringsmæssigt er det højsæson. Derfor berører det os voldsomt,« fortæller Jan Bøgh.

De mange lukkede butikker rammer også hårdt i modebranchen, da forlængelserne kommer, efter at butikker i Tyskland, Holland og Danmark blev lukket ned allerede i december. Netop det er tre af de fem største markeder for den danske tøjbranche.

Adm. direktør Jens Poulsen i modekoncernen DK Company fastslår, at det er en meget svær situation – især for mange af selskabets detailkunder ude i Europa.

»I den hårde nedlukning i marts 2020 var vi midt i en sæson. Her er der mange vintervarer, som ligger usolgte i butikkerne, og som mister værdi dag for dag, mens de nye forårsvarer er på vej. Det presser likviditeten i alle led. Jeg er bekymret for mange af vores kunder. Vores opgave er at finde løsninger for dem i en svær situation, samtidig med at vi også skal tænke på egen virksomhed,« siger Jens Poulsen.

DK Company med 20 tøjmærker har både engrossalg til forhandlere i en række lande og egne butikker bl.a. her i Danmark. Tyskland er samtidig det største engrosmarked for koncernen med salg til eksterne detailbutikker og forhandlere.

Jens Poulsen er chef for DK Company, der er den næststørste danske modekoncern. Foto: Stine Bidstrup.

Mens de fysiske butikker er lukket, er der fortsat fart i onlinehandlen. Desuden kan eksempelvis danske butikker fortsat lave salg , hvis varerne bestilles og betales digitalt samt afhentes. Jens Poulsen peger dog på, at netop inden for tøjsalg afsættes langt hovedparten i de fysiske butikker i Europa.

»Vi står faktisk i en sværere likviditetskrise end i foråret. Hvis det her strækker sig ind i marts, som nogle frygter, bliver det pludselig flere måneder, hvor butikker er lukket. De sidder med varer, der på den måde har mistet værdien, da de er forældede. Det må indgå i de statslige hjælpepakker,« mener Jens Poulsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.