Erhverv
BREAKING

Staten bryder EU-regler: Minkavlere må vente måneder på løn

Størstedelen af minkavlerne har endnu ikke modtaget løn for det arbejde, de udførte for staten i november. Det er i strid med EU-reglerne og dybt pinligt, erkender den ansvarlige minister.

I november og en del af december arbejdede minkavlerne i døgndrift for at aflive alle deres dyr og rengøre farmene. 
Minkavlerne udførte opgaven for staten, men de fleste har endnu ikke fået løn for arbejdet.
Foto: Casper Dalhoff

I november knoklede 1.100 minkavlere og mange hundrede medhjælpere i døgndrift for at udføre regeringens ordre om at aflive alle mink i Danmark.

Minkavlerne udførte arbejdet på vegne af Fødevarestyrelsen og på kontrakter, som indeholdt faste timelønninger for arbejdet med aflivningerne og den efterfølgende rengøring af farmene.

Alle mink på de enkelte farme skulle være døde inden regeringens deadline den 19. november klokken 23.59, hvis minkavlerne ville sikre sig den såkaldte tempobonus på 30 kr. pr. dyr. Derfor blev der knoklet igennem for at udføre aflivningerne så hurtigt som muligt, og stort set alle minkavlerne nåede i mål.

Det samme kan man ikke helt sige om myndighedernes efterfølgende håndtering af deres del af aftalen.

Der er endnu ikke udbetalt en krone i tempobonus til minkavlerne, og det går kun langsomt fremad med udbetalingen af de lønninger og andre udgifter, som minkavlerne har afholdt for at udføre ordren.

Fødevarestyrelsens vicedirektør Johan Kjølhede Overgaard oplyser, at det estimeres, at minkavlerne har 50-75 mio. kr. til gode i honorarer for arbejdet med aflivningerne. Det estimerede beløb til udbetaling af honorarer for rengøring og desinfektion af farmene er ca. 200 mio. kr.

Samlet set har minkavlerne dermed 250-275 mio. kr. til gode.

Heraf er der den 15. januar udbetalt 3,3 mio. kr. oplyser Johan Kjølhede Overgaard.

En af dem, der har penge til gode, er den vestjyske minkavler Niels Chr. Poulsen. Han har drevet en række minkfarme nær Ringkøbing og årligt produceret næsten 200.000 mink.

»I november ansatte jeg 20 medarbejdere til at aflive mink og rengøre farmene. Vi fik en fast kontrakt med aftalte timelønninger fra Fødevarestyrelsen. Vi knoklede som gale og nåede det hele til tiden. Den 20. november sendte jeg en regning på 879.831 kr. til Fødevarestyrelsen. Jeg har stadig ikke modtaget krone, så nu har jeg sendt en rykker og skrevet renter på,« fortæller Niels Chr. Poulsen.

Han er chokeret over den manglende betaling.

»Helt ærligt: Det er det offentlige, og der stod i kontrakten, at de betaler inden for 30 dage. Tænk hvis man også ventede flere måneder med at udbetale løn til alle de mennesker, der er ansat til at coronateste danskerne. Det er utænkeligt. Der ville lyde et ramaskrig,« mener Niels Chr. Poulsen.

På et samråd i Folketingets erhvervsudvalg torsdag kritiserede Hans Kristian Skibby (DF) skarpt, at stort set ingen minkavlere har fået betaling for det arbejde, de udførte i november. Han påpegede, at staten dermed overtræder EU’s såkaldte ”Late Payment Directive”, som foreskriver, at offentlige myndigheder skal betale for varer og serviceydelser inden for 30 dage.

På samrådet erkendte fødevareminister Rasmus Prehn, at EU-reglerne er overtrådt.

»Det har Fødevarestyrelsen beklaget – også over for mig. Det er dybt pinligt. Det er stærkt beklageligt. Det er ikke godt nok. Men det er sådan, det er,« erkendte Rasmus Prehn.

Han forsvarende således ikke langsommeligheden i udbetalingerne, men forsøgte at forklare årsagerne for medlemmerne af Folketingets erhvervsudvalg. Ifølge ministeren har det taget tid for Fødevarestyrelsen at opbygge »et administrativt setup, som kan håndtere udbetalingerne«. Det har også spillet ind, at der skal foretages et såkaldt afslutningssyn af de tømte og rengjorte farme.

»Disse officielle afslutningssyn har været forsinket, og det er en medvirkende årsag (til forsinkelserne, red.). Dertil kommer, at Fødevarestyrelsen som offentlig myndighed ikke må udbetale penge til den enkelte minkavler uden at sikre, at man har tilgodeset eventuelle kreditorer,« påpegede Rasmus Prehn på samrådet.

Omkring 10 mio. af de danske mink blev destrueret, fordi farmene lå i de såkaldte risikozoner. Erstatningen for dette er heller ikke udbetalt. Alt i alt skylder staten minkavlerne 4-5 mia. kr. for aflivningen af de 17 mio. mink. Dertil kommer en tocifret milliarderstatning for det, der er blevet betegnet som en »de facto ekspropriation« af erhvervet. Rammerne for denne erstatning forhandles der stadig om politisk.

BRANCHENYT
Læs også