Serier

Landets sidste 4.000 mink skal også aflives

Nu er afklaringen landet. 4.000 danske mink skal ikke overleve som forsøgsdyr i et forskningsprojekt.

Corona rammer verden
Minkavler Erik Wammen ved Hobro skal nu til at slå de sidste 4.000 levende mink ned. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Forskere skrinlægger ønsket om at bevare landets sidste 4.000 levende mink for at forske i dem. Det skriver TV2 Nord.

Det er forskere fra både Københavns Universitet og Aarhus Universitet, der har haft et ønske om at overtage de 4.000 mink, som en minkavler i Nordjylland har holdt i live trods myndighedernes ønske om at alle mink aflives af hensyn til folkesundheden og vaccinations-programmerne.

Forskningsprojektet, der bl.a. indebar at købe de 4.000 mink, ville koste i omegnen af 70 mio. kr. og skulle have undersøgt dyrenes modtagelighed over for coronavirus og deres reaktion på vaccinationer, men myndighederne har givet forskerne et afslag på medfinansieringen af forskningsprojektet.

»Det er måske nok et lock-down af minkforskningen i Danmark,« siger Lars Erik Larsen, der er professor i veterinærvirologi på København Universitet til TV2 Nord om beslutningen. Han er en af hovedforskerne bag projektet, og det er ham, der har sendt ansøgningerne afsted.

Fra fredag den 15. februar vil landets sidste minkavlere kunne straffes ved bøde eller fængsel i op til seks måneder, hvis deres besætninger ikke er slået ned.

Havde myndighederne givet grønt lys, var planen at installere de overlevende mink – estimeret 4.000 dyr – på fire farme under en række sikkerhedsforanstaltninger.

»Der er forskellige dagsordener derude. Nogle håber måske at holde dyrene i live for at kunne begynde forfra. Vores interesse er det forskningsmæssige og at bevare den unikke ekspertise vi har i Danmark. Vi yder myndighedsrådgivning omkring dyrevelfærd både herhjemme og på europæisk plan,« sagde Steen Henrik Møller, der har forsket i mink i 35 år til Jyllands-Posten tidligere på ugen om projektet, som han også var en del af.

Minkavler Erik Wammen, som har minkfarmen med de 4.000 levende mink ved Hobro, fortalte lørdag til TV2 Nord, at han lørdag ikke var gået i gang med at aflive sine dyr, og at han på daværende tidspunkt ikke havde hørt fra Fødevarestyrelsen.

Projektet handlede ifølge forskerne om at bruge minkene til at skaffe viden, der kunne bruges fremadrettet, forklarede forsker Steen Henrik Møller til Jyllands-Posten i denne uge:

»Pandemier kommer med jævne mellemrum. Hvis vi nu finder ud af, at f.eks. stuefluen er en smittevektor, der kan bringe smitte over en afstand på 10 km., så vil man vide noget om, hvordan man skal beskytte husdyrbesætninger - svin, fjerkræ eller hvad det måtte være - hvis der sker noget. F.eks. med net i ventilationssystemerne.«

Vil de pågældende mink kunne bruges som avlsdyr igen, hvis man beslutter en dag at lade minkerhvervet genopstå?

»Det ville de i teorien godt kunne. De må holdes, hvis de indgår i et projekt, og i år må de ikke parres, men i 2022 er det er ikke usandsynligt, at der kommer unger ud af det, som man vil kunne bruge til videre avl. Men det er jo en meget lille bestand.«

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri oplyste mandag til Jyllands-Posten, at en afklaring var undervejs, men det var i dag, søndag, ikke muligt at få en uddybende kommentar fra ministeriet om, hvorfor projektet ikke opnåede støtte.

Fødevarestyrelsen oplyser søndag til Jyllands-Posten, at »Københavns og Aarhus Universiteter stod bag ansøgningen om en forskningsindsats. KU indsendte endvidere en ansøgning om dispensation til hold af mink til forskningsformål, men universitetet har besluttet at trække denne dispensationsansøgning tilbage. Dermed ønsker universiteterne ikke længere at opkøbe og holde mink fra to navngivne danske besætninger, anslået cirka 5000 mink.«

BRANCHENYT
Læs også