Erhverv

Tøjfirmaet Kaufmann er ramt af millionunderskud

For første gang i mere end syv år har den familieejede modekoncern Kaufmann, der har butikker over hele landet, røde tal på bundlinjen.

For over 100 år siden startede Henrik Kaufmanns farfar en lille butik i Ryesgade i Aarhus. I dag har kæden butikker rundt om i landet og ejes af Henrik Kaufmann sammen med søsteren Anne Mette Kaufmann. Arkivfoto: Casper Dalhoff Foto: Casper Dalhoff.

Søskendeparret Anne Mette og Henrik Kaufmann, der står bag den danske modekoncern Alex Kaufmann, må endnu en gang se indtjeningen i deres fælles virksomhed tage et markant dyk.

Ifølge et netop offentliggjort regnskab for 2019/2020 har coronakrisen nemlig ramt modekoncernen så hårdt, at den for første gang i syv regnskabsperioder har negative tal på bundlinjen.

Samtidig er selskabets omsætning faldet med 17 pct., og den 113 år gamle tøjkæde har måttet lukke tre butikker som følge af coronapandemien, der fortsat tvinger detailhandlen til at holde lukket.

»Længden af krisen er uvis, men det er ledelsens forventning, at den umiddelbare effekt af krisen er markant, og at der ligeledes må forventes en længerevarende effekt. Erhvervslivet i al almindelighed og detailhandlen i særdeleshed forventes at få økonomisk sværere vilkår på kort og mellemlangt sigt som følge af konsekvenserne af covid-19,« skriver ledelsen i regnskabet.

Koncernen, der sælger herretøj gennem kæderne Kaufmann, Alex og Quint, oplyser ikke, hvilke dele af forretningen der har lukket tre butikker, men ifølge regnskabet er samtlige af kædens fysiske butikker ramt af omsætningstab i perioden.

Det er dog lykkedes at skabe fremgang i onlinesalget, lyder det.

Alex Kaufmann omsatte i 2019/2020 for omkring 435 mio. kr. mod en omsætning på 524 mio. kr. i regnskabsperioden forinden.

Trods støtte fra regeringens hjælpepakker til bl.a. faste udgifter og lønninger er det alligevel ikke lykkedes kæden at skabe overskud på bundlinjen. Det resulterede i perioden i et underskud på 1,9 mio. kr. efter skat mod et overskud på 5,4 mio. kr. efter skat i 2018/2019.

»På baggrund af den aktuelle usikkerhed omkring detailhandlen og den økonomiske udvikling generelt vil ledelsen ikke på nuværende tidspunkt spå om potentialet for langvarige, strukturelle konsekvenser,« lyder det i regnskabet.

Selskabet understreger dog, at det har den nødvendige likviditet til at forsætte driften og fremadrettet vil fokusere på omkostningstilpasninger.

Axel Kaufmann ApS har i alt 18 Kaufmann-butikker, to Axel-butikker og 18 Qunit-butikker.

Selskabet blev etableret af Anne Mette og Henrik Kaufmanns farfar i 1908.

Tidligere har den familieejede virksomhed også drevet tøjkæden Quintness, der solgte pigetøj og var en pendant til Quint.

Et større millionunderskud fik dog ejerfamilien til at lukke kæden og afskedige en lang række medarbejdere.

Alex Kaufmanns egenkapital lød i seneste regnskab på 156 mio. kr., hvilket er 10 mio. kr. lavere end regnskabet forinden.

Selskabet oplyser, at det trods den fortsatte nedlukning forventer en positiv indtjening i indeværende regnskab.

Læs også
Top job