Serier

Aktivister vil trodse restriktioner og forsøge at få genåbnet butikker

Gennem sociale medier har en erhvervsdrivende på Fyn sat fart i en kampagne, så butikker og andre vælger at genåbne fra mandag uagtet corona-nedlukningen. Erhvervsorgansationer i detailhandlen tager klart afstand fra selvtægt og afviser det tiltag.

Corona rammer verden
Udvalgsvarebutikker, restauranter, cafeer, frisører og andre liberale erhverv er aktuelt tvangslukket i kraft af corona-restriktioner. Foto: Mogens Flindt.

Frustrationerne blandt selvstændige med butikker, restauranter og andre corona-tvangslukkede virksomheder får nu en erhvervsdrivende på Fyn til at sætte gang i en protestaktion.

Han har oprettet en Facebook-gruppe under navnet ”national genåbning 15. februar” med forslag om, at butikker, caféer og andre genåbner på mandag. Opfordringen fra debattører i gruppen er at trodse restriktionerne, som er indført i kampen mod coronasmitten.

»Smittetallene er så lave, at det ikke giver mening. Ingen kan klare sig, når butikker og andre skal holdes tvangslukket i så lang tid. Slet ikke når vi ikke ser argumenter for, at der er smitterisiko ved at holde små butikker åbne,« siger Torkil Poulsen, der står bag initiativet. Han driver selv virksomheden Dantracker i Odense, der ikke er omfattet af tvangslukningen.

Nedlukningen

De nuværende restriktioner for detailhandlen omfatter bl.a. dette og med restriktioner som nu strækker sig frem til den 28. februar:

  • Indkøbscentre, stormagasiner, arkader og basarer har været lukket siden den 17. december 2020.
  • Butikker beliggende disse steder lukkes som udgangspunkt, medmindre der er direkte adgang til butikken fra gaden.
  • Desuden kan posthuse, pakkeshops, pakkeudleveringssteder, herunder butikker (f.eks. udvalgsvarebutikker og kiosker), udlevere pakker, der er forudbestilt og forudbetalt ved e-handel.
  • Udvalgsvarebutikker på 5.000 kvm eller derover blev lukket fra den 17. december.
  • Alle udvalgsvarebutikker har været lukket siden den 25. december. Butikkerne kan fortsat udlevere pakker, der er forudbestilt og forudbetalt ved fjernsalg.
  • Lukningerne gælder ikke for dagligvarebutikker (herunder f.eks. supermarkeder, bagere og tankstationer), apoteker og specialforretninger med medicinsk udstyr.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Torkil Poulsen ved endnu ikke, hvor mange selvstændige og butikker, der vil følge opfordringen. Tidligere på ugen lavede han i Facebook-gruppen en liste over dem, som har tilkendegivet, at de genåbner. På den var da kun en håndfuld registeret.

Torkil Poulsen oplyser dog, at han bevidst har valgt ikke at opdatere listen. Han siger:

»Jeg håber, at der kommer mange med. Men der er uden tvivl mange som ikke tør skrive sig på en liste, da der er trusler om bøder ved en åbning under restriktionerne. Vi mener ikke ud fra vores juridiske vurderinger baseret på bl.a. grundloven, at der kan laves en tvangslukning som denne.«

Netop nu er der krav fra både store som små virksomheder samt brancheforeninger om, at regering og folketing hurtigst muligt kommer med en genåbningsplan – også for detailhandlen. Der er også politiske drøftelser - samt beregninger hos sundhedsmyndigheder - i gang om mulige lokale eller regionale genåbninger ud fra aktuelle smittetal.

På samme tid tager brancheforeninger dog klart afstand fra selvtægt.

»Det er helt uacceptabelt, hvis nogle vælger at trodse restriktioner og vælger at åbne i strid med restriktionerne. Det er godt, at der er fokus på behovet for at få fart i en plan for genåbning. Men det gør man ikke med en sådan metode, som der tales om på Facebook,« siger markedsdirektør Henrik Hyltoft, Dansk Erhverv.

Han støttes af branchedirektør Jens Birkeholm, Dansk Detail med mode-, sko- og møbelbutikker som medlemmer:

»Vi kan kun tage afstand fra at gå den vej med selv at ville åbne i strid med restriktionerne. Det er problematisk på flere fronter, men også konkurrencemæssigt, hvis nogle bare selv åbner, mens alle andre følger reglerne og holder lukket.«

Ifølge bl.a. Erhvervsministeriet og Sundheds- og Ældreministeriet har politiet opgaven med at sikre, at reglerne i nedlukningen overholdes af bl.a. detailhandlen og kan udstede bøder.

BRANCHENYT
Læs også