Serier

Coronakrisen har sendt USA Tours ud i sit hidtil største underskud

Rejseselskabet USA Tours kiggede ind i et rekordår. Nu har selskabet i stedet leveret et underskud på knap 4 mio. kr.

Corona rammer verden
Coronakrisen har ramt rejsebranchen hårdt. Arkivfoto: Julio Cortez/AP

Den danske rejsekoncern USA Tours, der udover rejseskabet af samme navn står bag selskaberne Asien Eksperten, African Spirit og Australia Tour, kiggede i begyndelsen af det skæve regnskabsår 2019/2020 ind i et rekordår med et resultat på over 3 mio. kr. efter skat.

Nu har selskabet i stedet leveret sit hidtil største underskud på knap 4 mio. kr. efter skat, samtidig med at selskabets revisor i virksomhedens seneste regnskab påpeger, at der er væsentlig usikkerhed forbundet med den videre drift.

En udvikling, der ifølge selskabets direktør Alexander Søderberg udelukkende skyldes coronakrisen.

»I januar 2020 festede og jublede vi, fordi omsætningen rundede 20 mio. kr., hvilket var vores højest månedlige omsætning nogensinde. Vi kiggede ind i et regnskabsår, hvor vi samlede forventede en omsætning på 125 mio. kr., og som vi løbende havde investeret både mandskab og nye tiltag for at forfølge. Men for at sige det lige ud, så smuldrede det hele mellem hænderne på os, da coronakrisen ramte og lukkede verden ned,« lyder det fra Alexander Søderberg.

Ifølge direktøren er den markante tilbagegang særligt ærgerlig, fordi den kommer efter flere år med investeringer og tilpasninger, der skulle forbedre USA Tours på den forventede fremgang og bl.a. give kunderne et bedre overblik over selskabet forskellige destinationer og skræddersyede rejser via en forbedret hjemmeside.

»Forløsningen skulle komme i år, men i stedet har vi fået en kæmpe spand koldt vand lige i hovedet. Min bedste vurdering er, at vi på seks måneder har mistet 80 mio. kr. i omsætning, og at vi samlet har tabt 6-7 mio. kr. på bunden. Derfor er frustrationerne selvfølgelig også enormt store. Samtidig er stort set alt, hvad vi har fået i økonomisk støtte fra regeringen under krisen, udelukkende lån, og det bidrager på ingen måde positivt til bundlinjen,« siger Alexander Søderberg.

Trods det negative resultat og en absurd sæson er direktøren dog ikke i tvivl om, at USA Tours nok skal klare sig gennem krisen og fortsat kan sende rejsende danskere ud i verden på den anden side af pandemien.

Han erkender dog, at det bliver svært for selskabet at opretholde driften, hvis ikke der indenfor en »overskuelig fremtid« lempes på de nuværende rejserestriktioner eller tilføres yderligere økonomisk støtte til rejsebranchen.

Derfor forstår han også godt revisorens bemærkninger til den videre drift.

»Hvis USA er lukket de næste to år, er det klart, at det bliver sindssygt svært. Vi er parate til selv at tage penge op ad lommen, men hvis krisen fortsætter henover sommeren, og vi ikke kan se en bagkant på, hvornår restriktionerne bløder op, skal vi formentlig finde en måde at sætte virksomheden i dvæle på,« siger Alexander Søderberg og tilføjer:

»På nuværende tidspunkt har vi barberet driften så meget ned som mulig, men vi skal også fortsat tage telefonen, når kunderne ringer. Derfor er der behov for en mere konkret genåbningsplan, som vi kan forholde os til. Det er umuligt for os at navigere i et marked, hvor vi ikke ved, hvad der sker i morgen.«

USA Tours omsatte i 2018/2019 for omkring 100 mio. kr. og havde et overskud på 33.000 kr.

Læs også
Top job