Serier
BREAKING

Luftfartsorganisation kritiserer regeringens krav til passagerdata

Corona rammer verden
Foto: AP/Michael Probst

Den internationale luftfartsorganisation Iata er utilfreds med danske myndigheders krav om, at flyselskaberne skal give passagerdata videre til Styrelsen for Patientsikkerhed. I et brev til transportminister Benny Engelbrecht kalder Iata kravene for "chokerende".

Det skriver branchemediet Check-In.

Ifølge reglerne har flyselskaber fra og med den 24. februar skullet indberette passageroplysningerne til styrelsen senest tre timer efter ankomsten til en dansk lufthavn. Oplysningerne, der skal afleveres på mail, omfatter navn, telefonnummer, rutenummer og sædenummer.

Iata mener dog, at byrden for flyselskaberne er for stor, og at det er en myndighedsopgave at indsamle datene via en portal, som myndighederne stiller til rådighed. Desuden mener Iata, at der kan være usikkerhed forbundet med at levere data i forhold til reglerne om beskyttelse af persondata.

- Efter næsten et års kamp mod virussen og med at definere og implementere bedste praksis, så er det danske forslag om indsamling af selvangivne sundhedsdata for passagerer chokerende.

- En sådan indsamling har fundet sted i hele Europa siden begyndelsen af 2020, og europæiske myndigheder såvel som medlemsstater har indset, at manuel indsamling af PLF-data er langt fra effektivt, skriver Sergio Fernández, direktør for IATA i Europa med ansvar for lufthavne, cargo, passagerer og sikkerhed.

I forvejen får Rigspolitiet løbende de ønskede data i henhold til EU's passagerlistedirektiv, PNR-direktivet, men data kan tilsyneladende ikke komme hurtigt nok fra Rigspolitiet til Styrelsen for Patientsikkerhed, skriver Check-In.

- Flyselskaberne leverer også data via PNR-systemet. Der har desværre vist sig at være nogle udfordringer i forhold anvendelsen af PNR-data, da data med det nuværende system ikke er detaljeret nok og ikke kan tilgå opsporingsenheden hurtigt nok til at forhindre smittekæder. Derfor er der behov for dette nye system, skriver transportminister Benny Engelbrecht i en mail til Check-In.

BRANCHENYT
Læs også