Erhverv

Salget af nydelsesmidler steg markant i danske butikker, da grænserne lukkede

Danskernes køb af nydelsesmidler i danske butikker steg med 12,4 pct. i perioden i foråret 2020, hvor grænsen mellem Tyskland og Danmark var lukket.

Artiklens øverste billede
Da danskerne ikke længere kunne køre til den tyske grænse for at handle slik, sodavand og alkohol, steg omsætningen på nydelsesmidler med 12,4 pct. for de danske købmænd. Foto: Anders Brohus.

Det kunne mærkes i positiv forstand hos de danske købmænd, da grænsen til Tyskland blev lukket i godt tre måneder i foråret 2020.

Her fyldes indkøbsvognene primært op med med de såkaldte nydelsesmidler som slik, sodavand, spiritus og tobak.

Da danskerne i en periode ikke kunne handle de klassiske grænsehandelsvarer i Tyskland, steg omsætningen i nydelsesmidler i stedet med 12,4 pct. for de danske købmænd. Nydelsesmidlerne består af slik, sodavand og spiritus.

Det viser en analyse fra Boston Consulting Group, der har lavet analysen for Fonden af 1. oktober 1959, som er stiftet af FDB/Coop og De Samvirkende Købmænd. Analysen dækker fra uge 12 til uge 24, hvor grænsen til Tyskland var lukket.

Omkring halvdelen af alle husstande kører til Tyskland for at handle ind minimum en gang om året.

Samtidig viser undersøgelsen, at hjemtaget grænsehandel vil betyde en øget årlig omsætning i dagligvarehandlen på mindst 5,5 mia. kr., hvilket svarer til ca. 4,2 pct. af dagligvarehandlens samlede omsætning i 2019.

Estimatet er, ifølge Claudia Bruyant Ndege, ansvarlig for det offentlige forretningsområde i BCG Danmark og leder for undersøgelsen, lavt sat, fordi den ikke kunne tage hensyn til otte faktorer, deriblandt lagerbeholdning, illegal krydsning af grænsen og aflyste arrangementer som bryllupper og konfirmationer.

Samtidig er det usikkert, om danskernes dagligvareforbrug vil have ændret sig på tværs af regioner på sigt.

»Hvis vi kunne kvantificere disse faktorer, ville tallet være endnu større, så de 5,5 mia. kr. er en nedre grænse for danskernes grænsehandel. Det overraskede os, at effekten af grænsehandel går længere op i landet, end vi umiddelbart havde troet. I Hobro, 245 km fra grænsen, oplevede vi fx indeks 174 på øl og indeks 164 på sodavand i maj 2020 i forhold til 2019 på varer købt i købmanden. Den omsætningsstigning er over dobbelt så stor som på andre varekategorier,« siger Claudia Bruyant Ndege.

Den øgede omsætning ved hjemtaget grænsehandel vil ifølge undersøgelsen skabe mindst 4.800 fuldtids- og deltidsjobs i Danmark, svarende til ekstra 4,5 pct. jobs i dagligvarebutikkerne, samt en merindtægt på mindst 2 mia. kr. i skatter og afgifter hvert år.

»Da jeg snakkede med en købmand i Hobro, ville det for ham give én til to ekstra deltidsmedarbejdere. Det lyder ikke af meget, men i en lille købmandsbutik med seks medarbejdere har det en enorm betydning,« siger Claudia Bruyant Ndege.

En hjemtaget grænsehandel vil ifølge undersøgelsen betyde et solidt indtryk på klimaet.

Årligt estimeres det, at der vil blive genanvendt omkring 400 mio. flere aluminiumsdåser, fordi der vil være færre tyske dåser uden pant.

»Dertil kommer CO2-udledningen, når det viser sig, at folk kører hele vejen fra fx Nordjylland. Den udledning er svær at kvantificere, men er også af betydning,« siger hun.

Mange danskere handler stort ind, når turen går til grænsen. Mange handler ind til et større lager i de danske hjem.

»En delvis hjemvendt grænsehandel vil betyde, at når danskerne grænsehandler mindre, vil de have mindre lagre af nydelsesmidler, og undersøgelser viser, at vi ryger, drikker og spiser mindre usundt, når vi ikke har disse lagre i skabene.«

I Norge blev en lignende rapport lavet i efteråret, og det førte til, at de norske afgifter blev sat ned for at gøre det mindre attraktivt at handle stort ind i Sverige eller Danmark pr. 1. januar. 2021.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.