- Opdateret 03/03/2021 kl. 19:33
Bauhaus har sat advokater til at undersøge mulighed for erstatning af staten for ulovlig nedlukning
Bauhaus-topchef Mads Jørgensen er så indebrændt over restriktionerne for genåbning af store udvalgsvarebutikker, at han overvejer at kræve erstatning fra staten. Meldingen får nu erhvervsminister Simon Kollerup til at reagere.
Regeringen risikerer at få en erstatningssag på halsen som følge af den restriktive genåbning af udvalgsvarebutikker over 5.000 kvadratmeter.
Over for Finans oplyser Mads Jørgensen, topchef for 18 Bauhaus-varehuse, at han har sat firmaets advokater i gang med en granskning af, om Bauhaus har krav på erstatning for tabt omsætning, fordi stramme regler i forbindelse med genåbningen er udtryk for en konkurrenceforvridende forskelsbehandling eller ligefrem et »ekspropriativt« indgreb.
»Jeg undrer mig over, at alle erhvervsdrivende ikke er lige for loven i Danmark,« fastslår Mads Jørgensen.
Samme overvejelser luftes i et brev stilet til erhvervsminister Simon Kollerup med kopi til både statsminister Mette Frederiksen og sundhedsminister Magnus Heunicke, som Finans er i besiddelse af.
Det nye tiltag fra Mads Jørgensen kommer i slipstrømmen på mandagens genåbning af store dele af detailhandlen.
Regeringens regler for genåbningen betyder, at mens 16 af 18 Bauhaus-varehuse skal reservere 250 kvm pr. kunde, slipper konkurrenter med udvalgsvarebutikker med et areal på 2.000-4.999 kvm med blot at reservere 20 kvm pr. kunde.
Jeg undrer mig over, at alle erhvervsdrivende ikke er lige for loven i Danmark.
Dermed kan mindre butikker huse langt flere kunder end Bauhaus, som ydermere kun må modtage kunder, der på forhånd har reserveret tid. En situation, som allerede op til genåbningen fik Mads Jørgensen til at kalde regeringens genåbningsplan for både usaglig og uintelligent.
Nu følger han op på kritikken med en opfordring til regeringen om at genoverveje situationen.
»I brevet (til erhvervsministeren, red.) anmoder jeg om en justering af de nuværende retningslinjer, og at regeringen vil genoverveje reglerne for genåbningen af store detailbutikker, så vi alle kan være med til at sikre at lavt smittetryk,« fastslår Mads Jørgensen.
Bauhaus-topchefen slutter af med at understrege, at lignende sager i Tyskland har ført til, at tilsvarende restriktioner er blevet erklæret for grundlovsstridige.
Ud over at rasle med erstatningssablen har Bauhaus-ledelsen søgt aktindsigt i alle dokumenter bag beslutningen om, at udvalgsvarehuse over 5.000 kvm skal være underlagt strengere restriktioner end en butik på 4.999 kvm.
Det sker, samtidig med at Mads Jørgensen i brevet til Simon Kollerup slår fast, at regeringens ekspertråd angiveligt aldrig har regnet på de sundhedsmæssige risici ved en genåbning af udvalgsvarebutikker over 5.000 kvm.
Erhvervsminister Simon Kollerup skriver i en mail til Finans, at regeringen og et flertal af Folketingets partier har valgt at lave en løsning for de store butikker, så et begrænset antal kunder kan handle med brug af en tidsbestilling. Han udtaler:
»Vi tror, at det vil være en hjælp for nogle af de større butikker – eksempelvis bilforhandlere – men der er selvfølgelig fortsat nogle større butikker, der må vente på at få en normal hverdag tilbage.«
Simon Kollerup understreger samtidig i udtalelsen:
»Jeg har noteret mig brevet fra Bauhaus, og selvom jeg har stor forståelse for deres situation, så er det også vigtigt, at vi genåbner vores samfund gradvist og kontrolleret. Når det er sagt, så lytter regeringen selvfølgelig, og jeg vil derfor tage initiativ til at indkalde repræsentanter fra de største butikker til et møde.«