IBM har en plan for coronapasset: »Vi sidder klar til at være klar«
Fire store it-firmaer kæmper om at vinde opgaven med at udvikle et coronapas til danskerne.
De fire it-giganter Netcompany, Trifork, Visma og IBM har allerede fremlagt deres forslag til, hvordan en coronapas-app skal se ud og fungere. Hvis IBMs løsning bliver valgt, er det borgernes sikkerhed, som er i centrum. Det er vigtist, lyder det fra Carsten Juul Størner, der er associate partner i IBM Danmark.
»Borgernes sundhedsdata er følsomme, så de vil kun ligge hos Sundhedsstyrelsen og på folks egen smartphone - ingen andre steder. Man har hele tiden styr på, hvem man deler sine data med,« siger han.
Med IBMs udgave af et digitalt coronpas vil man på sin smartphone kunne fremvise en QR-kode i app'en, som bliver scannet af en kontrollør. Når koden er scannet, vil kontrolløren kunne se, om man er rød eller grøn og dermed må blive lukket ind det pågældende sted. Og det er i følge Carsten Juul Størner afgørende, at der ikke bliver vist andre oplysninger på skærmen end en farve.
»Kontrolløren kan kun se, om du er rød eller grøn. De får ingen oplysninger om, hvorvidt farven eksempelvis skyldes en vaccine eller en test, og det er vigtigt,« siger han med henblik på borgernes mulighed for at holde sine data for sig selv.
Adgangskravene kan være forskellige alt afhængig af, om man skal på stadion, til koncert eller i lufthavnen. Så hvis det nogle steder kræver en test og andre steder en vaccine for at komme ind, så vil scanneren kunne registrere, om personen opfylder de rette krav, uden det vil kunne ses af den, der betjener scanneren. Den vil altså stadig udelukkende lyse grøn eller rød.
Digitaliseringsstyrelsen, som har sendt opgaven i udbud, har endnu ikke oplyst de fire it-selskaber om, hvad app'en helt konkret skal kunne.
Carsten Juul Størner afventer meldingen, der for alvor skal skyde udviklingen i gang:
»Lige nu venter vi på at få tilsendt udbudsmaterialet, så vi sidder klar til at være klar,«
»Lige nu kan vi kun læse det, der står på hjemmesiden. Men vi har fået af vide, at materialet vil komme i dag, så vi har et stort team siddende klar.«
Det andet ben i IBMs app handler om udlandsrejser.
»Der kommer ikke til at være den samme løsning i alle lande, det bliver individuelt løst. Men man skal kunne åbne sin app i udlandet og vide, at det er udstedt af en dansk udbyder. Så det er vigtigt, at de forskellige landes løsninger kan samarbejde,« siger Carsten Juul Størner.
Nogle steder vil kunne stille yderligere krav om billed-ID udover coronapasset, som man har valgt at gøre det i hele staten New York.
Finansminister Nicolai Wammen har tidligere udtalt, at en samlet digital løsning skal være færdig i maj. Tidsplanen er i følge Carsten Juul Størner realistisk ifht. den version af coronapas-app'en, som IBM har fremlagt for Digitaliseringsstyrelsen.
»Vi har præsenteret en realistisk tidsplan, hvor man godt vil kunne have den første udgave af en coronapas-app klar til genåbning i maj,« siger han.