Erhverv
BREAKING

Første overskud i adskillige år: Byggemarked vender skuden

Flere år med krise og underskud ser indtil videre ud til at være overstået for den danske byggemarkedskæde Silvan, som nu planlægger at åbne nye butikker i Danmark i løbet af 2021.

Silvan har i mange år arbejdet på at styrke en skrantende indtjening. Foto: Charlotte De La Fuente Jan Becker, adm. direktør i Silvan og partner i kapitalfonden Aurelius. Foto: Søren Vendelbo

Efter en række år med krise og røde tal på bundlinjen tjener den danske byggemarkedskæde Silvan igen penge, og med lyse udsigter til fremtiden har ledelsen nu ambitioner om at åbne flere butikker i Danmark i 2021.

Det fremgår af et nyt regnskab fra selskabet.

Silvan formåede i 2020 at skabe en omsætning 1,4 mia. kr. – næsten 100 mio. kr. mindre end regnskabsåret forinden. Til gengæld nåede selskabet resultat efter skat på 30 mio. kr. sammenlignet med et underskud på 86 mio. kr. i 2019.

Overskuddet luner på kistebunden i byggemarkedskæden, som de tre år forinden havde ophobet et samlet underskud på lige under 145 mio. kr. Det er samtidig med, at rivalerne Bauhaus og Jem & Fix sideløbende er vokset markant.

Det var den tyske kapitalfond Aurelius, som i 2017 overtog ejerskabet af Silvan, og ganske kort tid efter blev den tidligere Coop-topchef Jesper Lien præsenteret som ny adm. direktør for byggemarkedskæden.

Jesper Lien iværksatte med Aurelius i ryggen en vækststrategi, som gik ud på, at Silvan skulle tilbage til at være et rigtigt byggemarked igen med de professionelle værktøjsbrands på hylderne. På samme tid skulle kæden lokke flere kvinder ind i butikkerne med blomster og bolignips.

Strategien slog dog fejl, og hverken vækst eller overskud var til at spore.

I 2019 nåede Silvan vel at mærke et lavpunkt med et rekordhøjt underskud. Situationen var kritisk og betød bl.a. at byggemarkedskæden måtte låne et millionbeløb af ejeren. På samme tid måtte selskabet lukke flere butikker.

Det endte med et farvel til Jesper Lien, som blev afløst af Jan Becker, der er partner i Aurelius og i dag også adm. direktør i Silvan, og flere ledende medarbejdere forlod i den efterfølgende periode virksomheden - flere på grund af samarbejdsvanskeligheder.

»Vi begyndte med en meget blandet tilgang, hvor vi forsøgte at gøre mange ting på én gang, og det er svært,« sagde Jan Becker til Finans sidste år.

Med fremgangen i det nye regnskab ser Silvans ledelse mere optimistisk på fremtiden. Målet er at åbne en række nye butikker i det indeværende år.

Silvan vil blandt andet satse på mindre, centralt placerede butikker i store danske byer. De skal etableres med udgangspunkt i et nyt koncept, som betyder ændret layout og design, står der i regnskabets ledelsesberetning.

»Som en del af konceptet åbnede Silvan en ny centralt placeret butik i Aarhus allerede i december 2020. Der åbnes en til butik på Kultorvet i København i sommeren 2021, og 1-2 nye butiksåbninger forventes i 2021.«

Ud over at etablere nye butikker planlægger Silvan også at give flere af de eksisterende butikker et ”facelift”, så de er tilpasset det nye koncept. Det er uvist, hvor mange af kædens 42 butikker i Danmark, der skal ombygges.

Alt i alt spår ledelsen, at 2021 vil byde på endnu et positivt regnskab:

»Prognosen viser et positivt resultat lidt under de opnåede resultater i 2020, hvilket skyldes positive forventninger til resten af året, som næsten burde opveje den lave performance i januar og februar 2021,« fremgår det.

Læs også