Serier
BREAKING

Restauratørformand om tvungen revisorregning: »Virksomheder har brug for hjælp - ikke omkostninger«

Et nyt krav om tvungen brug af revisor for at fastholde sidste års hjælpepakker møder hård kritik. Erhvervsminister Simon Kollerup erklærer sig parat til at se på reglerne.

Corona rammer verden
Virksomheder og selvstændige, der har fået del i coronapakker efter nedlukning i fjor, skal nu aflevere dokumentation til en slutafregning. Arkivffoto: Aleksander Klug

Flere tusinde danske virksomheder – mange af dem små selvstændige – skal inden den 31. maj ud og købe sig til dyr revisorhjælp, hvis de vil undgå at miste sidste års coronahjælp.

Slutafregning
  • Senest den 31. maj skal 131.500 virksomheder og selvstændige aflevere en slutafregning til Erhvervsstyrelsen som afslutning på udbetalt kompensation for lønomkostninger, faste udgifter og støtte til selvstændige i perioden fra marts til august 2020.
  • For hovedparten gælder, at de alene skal fremsende egen dokumentation for opgørelsen, men mindre gruppe er udtaget til kontrol.
  • For disse virksomheder og selvstændige betyder det, at de af egen lomme skal betale en revisor for at bekræfte rigtigheden af de oplysninger, som indgår i slutafregningen.
  • Ifølge Erhvervsstyrelsen rammer kravet om brug af revisor ca. 15 pct. af alle virksomheder, der har fået udbetalt lønkompensation, og 5 pct. af alle selvstændige som har modtaget støtte.
  • Styrelsen sætter ikke tal på fordelingen. Men det skønnes, at stikprøvekontrollen vil ramme ca. 5.000 virksomheder og ca. 8.000 selvstændige.
  • Virksomheder som har fået udbetalt under 25.000 kr. i kompensation pålægges ikke krav om revisorbistand til slutafregningen.
  • Som led i regeringens hjælpepakker har virksomheder og selvstændige hidtil fået dækket 80 pct. af udgiften til bl.a. revisorhjælp.
Kilde: Erhvervsstyrelsen (virksomhedsguiden.dk).

Erhvervsstyrelsen har netop skrevet ud til godt 131.000 virksomheder og selvstændige om slutafregning på de hjælpepakker, som frem til august i fjor kom disse til gavn.

Mens størstedelen af modtagerne kan lave slutafregning uden brug af revisor, er 15 pct. af virksomhederne og 5 pct. af de selvstændige udtaget til kontrol. Det med et krav om at en revisor skal bistå med slutafregningen.

»Udgiften til revisor dækkes ikke af Erhvervsstyrelsen,« lyder det i brevene, som de seneste dage er dumpet ind hos tusindvis af virksomheder og selvstændige.

Virksomheder har brug for hjælp – og ikke omkostninger.

Jacob Niebuhr, formand i DRC – Danmarks Restauranter og Cafeer

Kravet om at især mindre virksomheder for egen regning skal hyre revisorhjælp, møder hård kritik.

»Virksomheder har brug for hjælp - ikke omkostninger,« siger Jacob Niebuhr, formand i DRC - Danmarks Restauranter & Cafeer.

Virksomheder, der søger kompensation fra faste omkostninger, har hele tiden været underlagt krav om en revisorerklæring. 80 pct. af den udgift - maksimalt 16.000 kr.- har dog været dækket i støtteordningen.

»Hvis en sådan erklæring (om slutafregning, red.) koster 15.000 kr., hvilket er den gennemsnitlige udgift til revisor blandt SMV’ere, og 5.000 virksomheder er omfattet, er der tale om en omkostning på ca. 75 mio. kr. til små og mellemstore virksomheder,« siger Mia Amalie Holstein, politisk chef i erhvervsorganisationen SMVDanmark, der undrer sig over kravet.

På Fanø forstår Thomas Element, der driver Nørby Kro sammen med ægtefællen Anne Andreasen, godt, at der skal være kontrol med hjælpepakkerne.

»Men at staten nu giver os en sådan stor omkostning for at få hjælp, samtidig med at vi fortsat er nedlukket. Det ryster mig,« siger han.

Jacob Niebuhr i DRC mener, at revisorudgifter i forbindelse med slutafregningen bør dækkes på samme vis som hidtil.

»Det er en form for russisk roulette at udtage virksomheder uden indtægter i den gældende nedlukning til kontrol, hvor de selv skal dække hele regningen for at få en revisor til at dokumentere deres omsætning for mange måneder siden. Især i en tid hvor vi oplever stor langsommelighed med at få kompensationsordninger udbetalt for de seneste måneder,« siger han.

Erhvervsminister Simon Kollerup understreger i en mail til Finans, at slutkontrollen er vigtig, fordi den er med til at forebygge snyd.

Når det her og nu er virksomhederne selv, der hænger på revisorregningen i slutkontrollen, skyldes det, at fokus først og fremmest har været på at gøre det nemt for virksomheder at søge om ordningerne, lyder meldingen fra ministeren.

»Men jeg lytter selvfølgelig til, at flere partier ønsker, at vi også skal se på efterkontrollen. Derfor har jeg også indkaldt partierne til et møde, hvor vi kan se nærmere på problematikken,« skriver Simon Kollerup til Finans.

Læs også