Erhverv

Svindel med corona-prøver kan ramme flyindustrien hårdt

Antallet af dokumenter med falske corona-prøvesvar stiger. Flyindustrien har i forvejen svært ved at opfylde alle de nye krav og frygter, at de falske dokumenter vil gøre det værre.

Qatar Airways er blandt de flyselskaber, der er bekymret for den stigende svindel med corona-prøvesvar. Foto: Ibraheem Al Omari

Et nyt coronaproblem har set dagens lys i takt med, at flyindustrien ellers var begyndt at få det bedre.

På tværs af flere lande bliver der nemlig fusket med de certifikater, som skal garantere, at de flyrejsende er coronafrie. Det skriver The Wall Street Journal

Den internationale forening for flytransport oplyser, at der er fundet mange falske dokumenter, som påviser et negativt corona-prøvesvar.

Flere grænsekontroller og udenlandsk politi melder også om, at de har arresteret folk i blandt andet England, Spanien og Indonesien efter, at der er blevet solgt falske dokumenter med negative corona-prøvesvar.

Særligt de internationale flyvninger er plaget af tendensen, da indenrigsflyvninger, på nuværende tidspunkt, ikke i samme omfang kræver dokumentation for et negativt prøvesvar.

Flere flyselskaber, herunder Brussels Airlines, Qatar Airways og Lufthansa, slår alarm. De frygter hvilke konsekvenser, det vil få for den travle sommerperiode, som flyselskaberne håbefuldt forventer at være på vej ind i.

Udbredelsen af de falske dokumenter afslører en logistisk blind vinkel. Flyselskaberne har nemlig svært ved at følge med og opfylde de mange nye rejsekrav og standarder, som pandemien har affødt.

Tidligere på året fik tyske Lufthansa en bøde på 25.000 euro for at flyve med passagerer med falske eller forkerte dokumenter.

Alene i Tyskland blev der i perioden fra den 24. januar, hvor tyskerne påbegyndte sporingen, og frem til den 8. april registreret 3.838 ulovlige transportationer.

Problemet med ulovlige corona-dokumenter vokser, samtidigt med at flyindustrien presser på for at få vaccinepassene udrullet, så flere fly igen kan få luft under vingerne.

Det tyder på, at der er god grund til bekymring. It-sikkerhedsselskabet Check Point udkom nemlig, for blot et par uger siden, med en ny rapport, som advarede om, at et større antal af vaccinepas er i omløb på det mørke internet.

BRANCHENYT
Læs også