Erhverv

Wall Street-skurken Bernie Madoff er død

Bernie Madoff, der opbyggede et gigantisk pyramidespil, er død.

På billedet fra januar 2009 forlader Bernie Madoff den føderale domstol på Manhatten i New York. I juni samme år blev han idømt en fængselsstraf på 150 år og har været bag tremmer lige siden. Arkivfoto: Brendan McDermid/Reuters

Bernie Madoff, mangeårig finansmand på Wallstreet og dybt kriminel, er død af naturlige årsager som 82-årig. Det skriver Associated Press.

Bernie Madoff blev født i New York i 1938 og stiftede en børsmægler i 1960, som senere blev til Bernard L. Madoff Investment Securities. Det skriver Business Insider. Madoffs investeringsselskab specialiserede sig i såkaldte over-the-counter penny stocks, der typisk er yderst spekulative investeringer og har blanket masser af småinvestorer af.

Madoff agerede såkaldt market-maker, hvor han blev betalt for at sikre likviditet i de små aktier, og på et tidspunkt var hans firma den største market-maker på Nasdaq, hvor Madoff også var bestyrelsesmedlem i tre år.

Det gav Madoff adgang til nogle af de største aktører på Wall Street, skriver Business Insider, og det blev startskuddet til det fupnummer, som sidenhen sendte Madoff i spjældet, hvor han nu er afgået ved døden.

Fupnummeret var ret beset et pyramidespil, hvor investorer væltede ind i, hvad der lignede Madoffs’ succesfulde investeringsfirma. Firmaet leverede høje og forudsigelige afkast, som fik flere til at advare om, at der var ugler i mosen, men nye klienter væltede alligevel ind, og deres indskud kunne bruges til at betale eksisterende investorer. Først da finanskrisen ramte, og en whistleblower advarede de amerikanske børsmyndigheder, væltede korthuset.

Madoff blev arresteret i december 2008, efter at han skulle have fortalt sine sønner, at investeringsselskabet i bund og grund var »en stor løgn« og et »gigantisk pyramidespil«, skriver Business Insider.

Madoff blev i 2009 idømt 150 år i fængsel, og tidligere undersøgelser anslog den samlede svindel til 65 mia. dollar. Senere skøn lyder på 10-17 mia. dollar.

Læs også