Erhverv

Landsretten idømmer Genan-stifter seks års fængsel

Vestre Landsret har torsdag stadfæstet en dommen fra byretten og idømt Genan-stifter Bent A. Nielsen og en tidligere Deloitte-partner lange fængselsstraffe.

Artiklens øverste billede
Genan-stifter Bent A. Nielsen var ikke selv til stede i retten, da han torsdag blev idømt seks års fængsel i Vestre Landsret. Foto: Mads Hansen

Vestre Landsret har torsdag idømt Genan-stifter Bent A. Nielsen 6 års fængsel for bedrageri og mandatsvig. Dermed stadfæster landsretten straffen i forhold til byrettens dom fra 2019.

Landsretten har samtidig idømt den tidligere Deloitte-revisor, Bjarne Nielsen, tre års fængsel. Det er også en stadfæstelse af byrettens dom.

Igennem en lang årrække forsynede revisoren Genans regnskaber med blanke påtegninger, indtil regnskaberne i 2014 blev korrigeret og åbenbarede en virksomhed i overhængende fare for at gå konkurs.

Bent A. Nielsen var ikke selv til stede til domsafsigelsen, og derfor hastede forsvarer Lars Henriksen ud af lokalet efterfølgende for at ringe og informere sin klient, mens Bjarne Nielsen og familie trøstede hinanden uden for retslokalet.

Da Lars Henriksen kom tilbage fra samtalen med Bent A. Nielsen, ville han ikke fortælle, hvordan Genan-stifteren havde reageret, men advokaten udtrykte selv skuffelse og overraskelse over resultatet.

»Men nu vil jeg gå hjem og læse dommen, og så må vi overveje, om der er grundlag for at indbringe den for Procesbevillingsnævnet,« sagde han.

Procesbevillingsnævnet kan give ekstraordinær tilladelse til at få sagen behandlet i Højesteret som tredjeinstans, men det sker kun sjældent, og kun hvis helt særlige forhold gør sig gældende, fx. hvis lovgivningen er brugt forkert.

»De (Procesbevillingsnævnet, red.) er meget strenge,« erkendte Lars Henriksen.

Genan blev kendt som en grøn miljøsucces, der tjente millioner på at omdanne brugte bildæk til gummigranulat til brug i bl.a. kunstgræsbaner.

Bent A. Nielsen byggede virksomheden op fra bunden, og undervejs investerede PKA omkring 1 mia. kr. i den viborgensiske virksomhed.

Det var whistleblowerhenvendelser til Genans revisorfirma Deloitte, der udløste en intern undersøgelse, og som i 2014 førte til omfattende korrektioner af regnskaberne. I samme forbindelse måtte partneren Bjarne Nielsen forlade Deloitte.

Det viste sig bl.a., at Bent A. Nielsen havde givet sit personlige holdingselskab store lån i Genans pengekasse, og sagen førte til et opgør mellem stifteren og PKA, der endte med at overtage virksomheden.

Efterfølgende meldte PKA sagen til bagmandspolitiet, som tiltalte Bent A. Nielsen og Bjarne Nielsen for bedrageri og mandatsvig samt medvirken til bedrageri.

Mandatsviget var begrundet i, at Bent A. Nielsen ifølge bagmandspolitiet havde brugt 73 mio. kr. af Genans penge til private udgifter såsom en luksuslejlighed i København, ombygning af et sommerhus i Gl. Skagen, et arveforskud til sønnen og pengegaver til familiemedlemmer og privatforbrug.

Bedrageriet tog udgangspunkt i, at Bent A. Nielsen med bistand fra revisoren havde ført Genans banker bag lyset om virksomhedens finansielle situation i forbindelse med et milliardlån i 2013.

Det skete bl.a. med en revisorerklæring fra Bjarne Nielsen om, at mellemværendet mellem Genan og Bent A. Nielsens private holdingselskab var indfriet. Det var i strid med sandheden, og derfor blev bankerne bibragt forståelsen af, at der kom penge ind i Genan udover de penge, som bankerne skulle yde som lån.

Landsretten konkluderer i sin dom, at Genan ville være gået konkurs, hvis bankerne ikke havde tilført virksomheden friske lån. Dermed blev bankerne påført tab på 420 mio. kr. svarende til mellemværendet eller nærliggende risiko herfor, som det hedder i dommen.

Dommen på de seks års fængsel skal ses i lyset af, at Bent A. Nielsen er 78 år gammel. Ifølge straffeloven bør en høj alder indgå som en formildede omstændighed, »når anvendelse af den sædvanlige straf er unødvendig eller skadelig«.

Derfor var Lars Henriksen også overrasket over strafniveauet.

»Han er 78 år, og hvis du lægger seks år oveni, så er det jo statistisk set kritisk,« sagde han.

Senioranklager Martin Stassen var ikke overraskende »meget tilfreds« med dommen.

»Straffen er i den høje ende og på niveau med de meget alvorlige sager, som vi i øvrigt har set om økonomisk kriminalitet. Men det er i overensstemmelse med praksis. Og så er det jo også særligt, at vi får dømt rådgiveren i form af en revisor og jo altså får en meget markant straf alene for en enkelt erklæring, men som jo har haft stor betydning for det lån, der blev bevilget.«

Hverken Bjarne Nielsen eller hans forsvarer, Erik Werlauff, ville kommentere dommen.

Genan har siden opgøret i 2014 været ejet af PKA, og virksomheden har de seneste år tjent solide tocifrede millionoverskud.

Også i PKA vækker dommen over Genan-stifteren og den tidligere Deloitte-revisor tilfredshed:

»Deres handlinger har haft store konsekvenser for Genan, for selskabets banker og ikke mindst for PKA og vores investering i virksomheden. Derfor mener vi, at det er vigtigt at få rettens ord for, at Bent A. Nielsen og Bjarne Nielsens handlinger var ulovlige,« hedder det i en skriftlig udtalelse fra pensionsselskabet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.