Serier

Nu kan du drikke øl inde i værtshusenes varme - men kun med coronapas og tidsbestilling

Barer og værtshuse får lov at åbne for indendørs servering fra onsdag i den kommende uge, oplyser Erhvervsministeriet. Brancheorganisation er utilfreds med krav om coronapas.

Corona rammer verden
I næste uge slår barerne atter dørene op. Arkivfoto:Stine Bidstrup

Når det næste skridt i genåbningen bliver taget onsdag den 21. april, får restauranter, caféer, barer og værtshuse også lov til at åbne for indendørsservering.

Det oplyser Erhvervsministeriet.

»Barer og værtshuse er omfattet på lige fod med restauranter og caféer som serveringssteder i henhold til rammeaftale om plan for genåbning af Danmark og dermed kan åbne den 21. april,« oplyser ministeriet.

Erhvervsministeriet oplyser imidlertid også, at denne åbning for indendørs servering vil blive akkompagneret af en række krav. For det første skal man kunne fremvise et gyldigt coronapas (negativ test, dokumenteret tidligere smitte med covid-19 eller færdig vaccination). For det andet skal man forud for sit bar- eller værtshusbesøg bestille bord.

Dermed ser det altså ikke ud til, at den spontane øltrang får markant bedre kår med genåbningen, da en øl indenfor vil kræve både coronapas og tidsbestilling.

Samtidig skal beværtningerne sørge for, at der friholdes 2 kvadratmeter for siddende servering og 4 kvadrameter for stående gæster, og de må maksimalt holde åbent til klokken 23.00. Sidste udskænkning skal dog være klokken 22.

Fredag vil Erhvervsministeriet tage hul på drøftelser med de såkaldte sektorpartnerskaber, som skal føre til mere specifikke retningslinjer på området.

Kort efter aftalen om genåbningen blev indgået, var hotel- og restaurationsbranchens brancheorganisation, Horesta, dog rimelig klar i mælet om, at der ifølge dem fortsat er behov for mere og hurtigere genåbning.

»Det er sund fornuft at åbne mere op og slække på nogle af de meget skrappe krav, turisme- og oplevelseserhvervet havde udsigt til at skulle åbne under,« siger Katia K. Østergaard, administrerende direktør i Horesta, til Ritzau.

Men hun mener, at restriktionerne fortsat er så stramme, »at det bliver svært at trække vejret«.

Særligt coronapasset fremhæver hun som problematisk, ligesom hun gerne så, at forsamlingsloftet var blevet hævet yderligere.

»Vi er blevet imødekommet på en række af de ønsker og forslag, vi har fremsat. Det er positivt, men det er der i dén grad også brug for,« siger hun til Ritzau:

»Hovedparten af virksomhederne i erhvervet har lige nu en omsætning på mindre end en femtedel af det normale, og sådan har det været i månedsvis.«

Hovedpunkterne i den nye aftale om genåbning fremrykkede dele af de i forvejen planlagte tiltag, ligesom enkelte lempelser er blevet større, end regeringen havde lagt op til.

Fra den 21. april hæves forsamlingsloftet indendørs fra fem til 10 personer - udendørs hæves det fra 10 til 50 personer.

Den 6. maj hæves forsamlingsforbuddet indendørs til 25 personer og 75 personer udendørs.

Den 21. maj hæves det indendørs forsamlingsforbud til 50 personer og udendørs til 100 personer.

Derudover giver aftalen Superliga-klubberne mulighed for at lukke op mod 500 fans ind på de 12 ligaklubbers stadions fra onsdag den 21. april.

Til sidst er der vedtaget en række lempelser for skoleelever og på idrætsområdet, som du kan læse mere om her.

BRANCHENYT
Læs også