Erhverv

Hundekrypto stiger 400 pct. på en uge - flere advarer om ekstrem boble

Ripple, etherum og litecoin er blot et fåtal af de mange kryptovalutaer, der findes. Dogecoin er en anden, der pludselig er kommet på manges læber. Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Kryptovalutaen Dogecoin, der er baseret på en såkaldt hunde meme - et billede med en tekst over - fortsætter med at tordne i vejret.

Dogecoins startede som en joke, men det er blevet en indbringende forretning og ifølge flere iagttagere et af de måske mest spektakulære eksempler på al den spekulation, der står på i øjeblikket.

De såkaldte dogecoins er således steget 400 pct. på en uge, og den samlede mængde dogecoins i omløb har nu en værdi på 40 mia. dollar, skriver CNBC.

»Dogecoins stigning er et klassiske eksempel på greater fool-teorien i spil,« siger David Kimberly, en analytiker ved investeringstjenesten Freetrade. Greater fool er ideen om at købe et aktiv fordi man forventer at kunne sælge det endnu dyrere til et større fjols. Og altså ikke fordi, at man mener, at aktivet har nogen værdi.

»Folk køber kryptovaluta - ikke fordi de tror, at de har nogen betydelig værdi, men fordi de håber, at andre kommer væltende ind og presser prisen op, så de kan sælge,« siger Kimberly til CNBC.

Dogecoins blev startet i 2013 af to softwareingeniører som et hurtigere men sjovt alternativ til bitcoin og har siden fået en voksende community online.

Ligesom andre såkaldte kryptovalutaer har dogecoin haft vilde prisudsving gennem sit korte liv, og i disse dage har det været opad.

På internetforaet Reddit skriver en bruger »hej folkens, jeg er lige blevet en dogecoin-millionær,« og knytter et billede til, som viser et depot med 1.081.441 dollar stående.

Det er uvist, hvad der har sendt dogecoin i vejret, men Tesla-stifter Elon Musk er nok et godt bud. Han har flere gange tweetet om den fjollede kryptovaluta, som han har kaldt sin »favorit« og »folkets krypto«.

Læs også