Erhverv

Tjente styrtende på Cocio og Baldur-sodavand: Familieejet selskab vokser fortsat ufortrødent

Erhvervsmanden Erik Bank Lauridsen har altid haft næse for investeringer og købte sig tidligt ind i blandt andet Systematic og Cocio. I dag tjener han og familien fortsat millioner af kroner.

Erik Bank Lauridsen (i midten) har lavet gode investeringer i blandt andet det danske softwareselskab Systematic A/S. Foto: E. Bank Lauridsen

Ejendoms- og investeringsselskabet E. Bank Lauridsen Holding A/S, der er ejet af erhvervsmanden Erik Bank Lauridsen og hans familie, landede i 2020 et resultat på 51 mio. kr. sammenlignet med 45 mio. kr. året før.

Det fremgår af et nyt regnskab fra selskabet.

Det er det bedste resultat i flere år for det familieejede selskab og mere end en fordobling siden 2014.

Det stigende overskud skal bl.a. ses i lyset af, at virksomheden har hevet fortjenester hjem på værdipapirer og opskrivning af værdien på en række ejendomme. Holdingselskabets ejendomsportefølje består af 13 bolig-, projekt- og erhvervsejendomme, som alle befinder sig i Esbjerg.

Ledelsen kalder i regnskabet årets resultat for »tilfredsstillende«.

Med det nyeste resultat polstrer E. Bank Lauridsen Holding egenkapitalen, som i 2020 er nået op på 444 mio. kr., hvilket er det højeste nogensinde for selskabet. Til sammenligning lå egenkapitalen på 206 mio. kr. i 2014.

Ejendoms- og investeringsselskabet E. Bank Lauridsen Holding blev stiftet af Erik Bank Lauridsen i 1992. Familien Lauridsens formue stammer hovedsageligt fra medejerskab i selskaber som Cocio Chokolademælk, mineralvandsfabrikken Baldur og softwarevirksomheden Systematic.

Firmaets historie kan dog spores tilbage til 1886, hvor Boldesager Bryggeri blev grundlagt i en forstad til Esbjerg. I 1994 overtog tømreren Johannes Lauridsen bryggeriet for at etablere en fabrik, men det var ikke muligt at hente kapital, hvorfor han var nødsaget til at brygge hvidtøl.

Her har E. Bank Lauridsen investeret penge gennem tiden

1993: Systematic A/S

1999: Cocio Chokolademælk

2003: Concens

2007: Hotel Arnbjerg

2009: West-Coast Real Estate

2010: West-End

2011: Green Force Company

2012: Europæisk Autoskade Center

2015: West-Coast Park

2016: KHL Invest

2018: Fanø Bryghus

2019: PL Hotels Esbjerg

2020: Fanø Krogaard

Kilde: E. Bank Lauridsen Holding

Markedet for øllen skrumpede i de efterfølgende år, og Johannes Lauridsen valgte i stedet at satse på produktion af sodavand under navnet Baldur.

Bryggeriet voksede sig større og større, og i 1976 tog sønnerne Kurt og Erik Bank Lauridsen over. Efter brorens død få år efter videreførte Erik Bank Lauridsen selskabet, som blev solgt til Albani i 1992. Dernæst valgte den garvede forretningsmand at fokusere udelukkende på investeringer.

Erik Bank Lauridsen er fortsat adm. direktør i holdingselskabet. Han meddelte dog i et interview med Børsen sidste år, at han er i gang med langsomt at trække sig ud af livsværket for at gøre plads til sine børn Sara, Anne Julie og Per, som alle har ejerandele og er ansat i familiekoncernen.

BRANCHENYT
Læs også