Erhverv

Disse tal kan forklare, at du har svært ved at få fat på en håndværker

Flere tal peger i retning af travle håndværkere. Selv om det kan give længere ventetid hos forbrugerne, er det et godt tegn for økonomien, lyder det.

Artiklens øverste billede
Flere tal peger i retning af, at der er travlhed blandt landets håndværkere. Foto: Sisse Dupont

Har du svært ved at få fat på en håndværker eller skal du have flere penge op af lommen end tidligere for det? Så kan en del af forklaringen findes i to nye tal, som giver et fingerpeg om, at landets håndværkere har travlt.

Sådan lyder det i et notat fra Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

»Hvis man tager forbrugernes briller på, kan det betyde, at man må se lidt længere efter en håndværker. Det kan også påvirke priserne,« siger Jeppe Juul Borre.

Hvis vi tager det seneste tal, som peger i retning af travlhed blandt landets håndværkere, så kom det onsdag. Her offentliggjorde Danmarks Statistik tal for beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen, og de viste, at den i første kvartal havde taget det største hop opad i 14 år, når man tager højde for sæsonudsving.

Samtidig nåede beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen det højeste niveau siden 2007, og det blev krydret med en rekordhøj omsætning i januar og februar, påpeger man i Arbejdernes Landsbank.

»Denne krise har været en meget delt krise forstået på den måde, at nogen brancher har oplevet høj efterspørgsel, mens andre brancher har været hård ramt. I de brancher, hvor der har været meget fart på, kan man som forbruger opleve begrænsede muligheder. Og det kan komme til udtryk på forskellige måder,« siger Jeppe Juul Borre.

Han vurderer, at den øgede aktivitet i byggebranchen bl.a. kan være et biprodukt af et boligmarked, som er buldret igennem 2020 og braget igennem de første måneder af 2021.

Et andet tal, som viser, at der er travlhed blandt håndværkerne, kom den 19. april fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Styrelsen havde undersøgt virksomhedernes rekrutteringssituation. Rapporten viste, at antallet af forgæves rekrutteringsforsøg var på nogenlunde niveau med tiden inden coronakrisen. Særligt én branche skilte sig ud i forhold til forgæves rekrutteringsforsøg

»Bygge og anlæg ligger helt i toppen,« siger Jeppe Juul Borre.

Bygge- og anlægsbranchen havde en såkaldt forgæves rekrutteringsrate på 36 pct. Altså i mere end hvert tredje tilfælde endte det med, at stillingen ikke blev besat, eller at vedkommende, som blev ansat, ikke havde de ønskede kvalifikationer.

Selv om branchen stikker ud i denne undersøgelse, viser tal fra Danmarks Statistik dog samtidig, at manglen på arbejdskraft ikke er stukket helt af. Den var f.eks. større i 2017 og 2018 for slet ikke at tale om tiden op til finanskrisen.

Derfor får det heller ikke alarmklokkerne til at ringe i Arbejdernes Landsbank. Og selv om det kan være ubelejligt for forbrugerne, som evt. mangler en håndværker, er det godt for samfundet, lyder det.

»Når vi taler om dele af økonomien, som er varme, kan det hurtigt blive negativt ladet, men det skal man faktisk passe på med. For i øjeblikket er vi ved at lappe hullet efter corona, så det er positivt, at vi har en del af økonomien, som har kørt med en nogenlunde temperatur. For det modsatte scenarie, hvor denne del også havde lidt, havde resulteret i, at Danmarks økonomi var i en helt anden forfatning,« siger Jeppe Juul Borre.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.