Privatøkonomi

Forbrugertilliden er på sit højeste i 13 måneder

Ikke siden før coronaen lukkede Danmark ned, har optimismen blandt forbrugerne været så stor, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Alle fem indikatorer, der bruges til beregning af forbrugertilliden, er steget siden sidste måned, viser tal fra Danmarks Statistik. Arkrivfoto

Der er øget optimisme at spore blandt de danske forbrugere, som efter en lang coronanedlukning onsdag igen kunne få serveret en kold fadøl på den lokale bar eller shoppe i et af landets storcentre.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugertilliden i april steg til det højeste niveau siden marts sidste år, hvor coronakrisen indtog kastede mørke skygger over forbruget.

Derudover har forbrugerne også skruet op for vurderingen af Danmarks nuværende økonomiske situation både den nuværende og fremadrettede.

»Det er en rigtig positiv nyhed, der viser at forbrugerne er gået ind i genåbningen med stigende optimisme og stærk købekraft. Fremgangen i danskernes købelyst og forventninger til dansk økonomi bekræfter os i, at der udsigt til en betydelig stigning i forbruget, i takt med at samfundet nu åbnes mere op,« siger Tore Stramer, cheføkonom hos Dansk Erhverv, i en pressemeddelelse.

Også Jeppe Juul Borre, cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, ser positivt på udviklingen. Ifølge ham er forbrugertilliden meget tæt på at være på samme niveau, som før coronakrisen, og udviklingen ser ud til at fortsætte den rette vej.

»Vi forventer, at forbrugertilliden på ingen måde har toppet endnu. Svarene er indsamlet i de to første uger af april, og det betyder, at den fremrykkede genåbning af blandt andet restauranter og caféer ikke fuldt ud er med. Vi går vi ind i en tid med stærk vækst i dansk økonomi, stigende beskæftigelse og faldende arbejdsløshed, som vil smitte af på forbrugernes brede syn på økonomien og trække tilliden i vejret,« lyder det.

Ifølge Danmarks Statistik forventer forbrugerne, at Danmarks økonomiske situation om et år vil være bedre end i dag. Indikatoren er for første gang siden juli 2020 positiv og ligger på 7,4.

Indikatoren ligger også betydelig højere end gennemsnittet for de seneste seks måneder, som er minus 3,1.

Forbrugertilliden for april måned ligger på -1,1 mod -5,0 i marts i år.

Gennemsnittet for de seneste seks måneder er minus 4,5.

BRANCHENYT
Læs også