Serier

Erhvervsliv om genåbning: Festival-aflysninger koster dyrt, og vi mangler nye rejseregler

Fra flere erhvervsorganisationer er der ud fra de aktuelle smittetal forundring over en politisk aftale, der aflyser en del festivaler og store arrangementer hen over sommeren. Desuden efterlyses nye regler for grænseåbning og rejser.

Corona rammer verden
En del danske virksomheder er leverandører til festivaler og store arrangementer, som nu ser ud til også at blive aflyst denne sommer. Foto: Olivia Loftlund

Godt med en ny genåbningsaftale, men der er store huller i aftalen, og så går det for langsomt.

Sådan kan reaktionerne fra nogle af erhvervslivets brancheorganisationer samles tirsdag morgen ovenpå nattens politiske aftale om corona-genåbning, som bl.a. betyder, at en omdiskuteret regel om 30 minutters bordbestilling ved indendørsservering ophæves.

Aftalen

Genåbningsaftale mellem regeringen og Folketingets partier (ud over NB) fra den 6. maj indeholder bl.a.:

  • Konferencer og møder med erhvervsmæssige og faglige formål genåbner med coronapas og op til 1.000 deltagere i sektioner a 500, hvor deltagerne i det væsentlige er siddende.
  • Kravet om forudgående bordreservation, der er tidsmæssigt adskilt med 30 minutter fra ankomsten, på indendørs serveringssteder ophæves.
  • Serveringssteder og lejede festlokaler samt private gildesale, stalde, lader, forsamlingshuse eller lignende kan holde åbent efter kl. 23 for private arrangementer.
  • Det gælder f.eks. bryllupper, sølvbryllupper, guldbryllupper, konfirmationsfester, studenterfester, fødselsdage og lignende arrangementer, hvor deltagerne kender hinanden i forvejen, forudsat at kun personer, der deltager i arrangementet, har adgang til serveringsstedet m.v.
  • Der må endvidere serveres alkohol i tiden fra kl. 22 til kl. 5, såfremt fornødne bevillinger foreligger, og arrangementet afholdes inden for rammerne af forsamlingsforbuddet.
  • På serveringssteder vil der gælde sædvanlige krav om coronapas og arealkrav.

Kilde: Justitsministeriet.

Samtidig kan der atter holdes møder og konferencer for erhvervslivet samt private fester efter kl. 23, ligesom aftalen har regler for afviklingen af sommerens festivaler og andre store udendørsarrangementer.

Her er der frem til den 1. august lagt et loft ind på 2.000 deltagere og derefter 5.000.

Det vil ifølge SMVDanmark ramme hårdt også hos mange underleverandører til netop festivaler.

Vi har brug for at få åbnet for udenlandske turister, der er vaccineret. Danmark er ikke en lille, lukket økonomi, så vi må forholde os til omverdenen.

Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark

»Det koster dyrt for en lang række virksomheder, at sommerens festivaler, byfester, udendørskoncerter og andet reelt igen må aflyses, så de ikke får leverancer dertil. Jeg er bekymret for, at der politisk laves samme fejl som i fjor, da der først blev lavet rejseregler, som stoppede salget af charterrejser, men efter få uger ændret igen, da smittetallene alligevel udviklede sig gunstigt,« siger Jakob Brandt, adm. direktør i SMVDanmark, og fortsætter:

»Vores forslag er, at man havde ventet med den kontante melding og sagt til arrangørerne, at de ville blive dækket, hvis der kom aflysning senere.«

Også i Dansk Erhverv er der efter nattens aftale en vis bekymring samt stærk kritisk over for, at der politisk nu stilles stramme krav til de store arrangementer i løbet af sommeren. Det samtidig med at der er indført ikke mindst krav om coronapas.

»For de store udendørsarrangementer som festivaler, større koncerter, sportsarrangementer er aftalen trist læsning,« udtaler adm. direktør Brian Mikkelsen, Dansk Erhverv.

Han mener samlet, at trods den nye aftale er hastigheden i genåbningen for langsom i forhold til, hvordan smitteudviklingen ser ud.

Hos DI er der forundring over, at den nye aftale ikke indeholder nyt om rejseregler. Dermed gælder fortsat de rejseregler, som blev aftalt midt i april, og det får ikke ros fra Danmarks største erhvervsorganisation.

»Verden vil forhåbentlig snart åbne igen, og det er vigtigt at være forrest i kapløbet om at genetablere eksport og vækst. Derfor skal vi have åbnet grænserne helt for erhvervsrejsende, der skal både ind og ud af Danmark,« udtaler DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen i en kommentar.

I SMVDanmark savner man også nye rejseregler til gavn for den danske turistsektor.

»Der står i aftalen slet ikke noget om grænseåbninger. Vi har brug for at få åbnet for udenlandske turister, der er vaccineret. Danmark er ikke en lille, lukket økonomi, så vi må forholde os til omverdenen. Også i denne situation,« siger Jakob Brandt fra SMVDanmark.

Læs også
Top job