Erhverv
BREAKING

USA løsner op: Krydstogtskibe får lov at sejle med forsøgs-passagerer

Nu er der endelig godt nyt for de flydende luksushoteller – i hvert fald i USA.

Coronakrisen ramte krydstogtsbranchen særdeles hårdt, med næsten fuldstændig stilstand siden coronakrisen blev global. Her bliver skibe, som blev opgivet af krydstogtsselskaber, skilt ad på havnen ved Izmir i Tyrkiet i oktober 2020. Foto: Reuters/Umit Bektas

En af de hårdest ramte brancher overhovedet i kølvandet på corona-pandemien har været krydstogtsskibene. Men nu er der endelig godt nyt for de flydende luksushoteller – i hvert fald i USA.

Her har de amerikanske sundhedsmyndigheder CDC netop tilladt krydstogtselskaberne at sejle igen. Men foreløbigt kun som en slags forsøgsordning, hvor passagererne og personale skal være vaccinerede eller have lægens ord for, at de ikke er i risikogruppen for et alvorligt covid-19-forløb. Det skriver AP.

Forsøgs-sejladserne skal afgøre, om det er muligt at samle mange mennesker i en lukket metalkasse med fælles ventilation, uden at man risikerer at folk bliver smittet om bord. Derfor skal mindst 75 pct. af passagererne testes før og efter.

Skibene skal have mindst 10 pct. af det maksimale antal passagerer, som skal være grundigt orienterede om deres rolle som forsøgskaniner. Og så skal alle bruge masker ombord og holde god afstand.

Målet er at krydstogtsselskaberne fra juli måned kan begynde at sejle i normal drift med passagerer, hvis altså forsøgene går godt og ikke byder på smitteudbrud. Dermed kan en ufrivillig pause siden marts 2020 være slut.

Branchen, der omsætter for over 200 mia. kr. globalt, har været i massiv krise, da den slags bådture med mange mennesker samlet pludseligt blev for farlige at gennemføre. Verdens største krydstogtsselskab, amerikanske Carnival Cruise Lines, fik for eksempel et underskud på 65 mia. kr. i 2020 og måtte sælge eller ophugge 19 krydstogtskibe, omkring hvert ottende skib i selskabets stald.

De store krydstogtskibe har dog ikke ligget helt brak under coronakrisen, men har været brugt til enkelte ture i områder, der ikke har været hårdt ramt af smitte. Men flere gange er det gået galt. Da Royal Carribean i december begyndte at sejle ture med passagerer fra Singapore – som har haft smitten under kontrol – måtte 2.000 passagerer gå i karantæne i deres kahytter på tredjedagen, da en passager blev testet positiv. Det samme skete – i mindre skala – for et norsk selskab, som forsøgte at sejle krydstogt fra Barbados.

I januar 2020, da coronavirus stadig mest var et asiatisk fænomen, blev turister fra hele verden draget ind i et drama på krydstogtskibet Diamond Princess, som måtte søge havn i Japan, men i flere uger ikke fik lov at læsse passager af. Coronasmitten spredte sig på det store skib, selvom alle var i karantæne i deres kahytter. Omkring 700 passagerer endte med at blive smittet på skibet.

BRANCHENYT
Læs også