Erhverv

Global onlinegigant stormer frem på rangliste i detailhandlen

Salling Group, Coop Danmark og Jysk er alle igen med på listen over verdens 250 største detailvirksomheder.

Tre danske koncerner holder fast i en placering blandt verdens 250 største i detailhandel. Listen domineres i front som foregående år af amerikanske giganter - med onlinekoncernen Amazon som vækstmotor.

Bag en årlig global opgørelse - ”Global Powers of Retailing” - over udviklingen hos de 250 største står den internationale konsulent- og revisionskoncern Deloitte.

Den nye 2021-undersøgelse er baseret på selskabernes detailomsætning tilbage i 2019 – og for nogle selskabers vedkommende regnskabsperioden 2019/20, hvis det er lukket først i året. Dermed er der udsving i listen i forhold til coronapandemien.

Netop i coronaperioden har især dagligvarehandlen haft høj fart i salget under nedlukninger, og det samme gælder onlinehandlen.

De skandinaviske detailselskaber på listen er faldet tilbage i placering. Deres regnskaber er i opgørelsen baseret på tiden, før pandemien ramte her.

Blandt de 250 er tre danske. Salling Group - med især Netto, Føtex og Bilka - er placeret som nummer 126 mod 115 i fjor. Coop Danmark er nu nummer 199 mod pladsen som 183 på 2020-listen.

Jysk med 3.000 butikker i 51 lande er på 2021-listen nummer 240 – og rykket tre pladser ned i forhold til i fjor.

På listen er også Norgesgruppen, der er storaktionær i danske Dagrofa med bl.a. Meny og Spar. Norgesgruppen rangeres som nummer 110, mens norske Reitan Group, der bl.a. tæller discountkæden Rema 1000 samt 7-Eleven Danmark, har pladsen som nummer 159.

Med i top 10 er de tyske discountkoncerner Lidl og Aldi, der begge har kæder her i landet.

Helt i front er igen på en suveræn førsteplads er amerikanske Wal-Mart med butikker i 27 lande og en detailomsætning, der er mere end tre gange så stor som nummer to.

På netop andenpladsen ligger nu onlinegiganten Amazon, der i 2017 for første gang kom ind på top 10-listen. Amazon har ud over onlinesalg i mange lande også fysiske butikker i kraft af bl.a. kæden Whole Foods Market.

Læs også
Top job