Tillykke med fødselsdagen – nu er det tilbage til arbejdet
Vi er på det mangfoldige og populære spisested Haidilao i Hong Kong for at fejre en af vores lokale medstuderendes fødselsdag. Et folkeligt spisested, der kan sammenlignes med Jensens Bøfhus. I gave fra restauranten modtager vores lokale medstuderende en kop med kinesiske tegn på og budskabet: ”Jo hårdere du arbejder, desto heldigere bliver du”.
Selvom udtrykket i sin enkelthed nok er meget sandt, så er det utrolig langt fra, hvad man ville forvente at få i fødselsdagsgave på Jensens Bøfhus. Her ville man sandsynligvis blot få en ekstra dessert.
Forskellen i tilgangen til arbejdsmængde i forhold til Danmark er generelt betydelige. En arbejdstilgang, der virker dybt integreret i begge kulturer.
Mens man i Danmark mere diskuterer en firedages arbejdsuge, så er andet end en 9-9-6 arbejdsuge – arbejde fra klokken ni om morgenen til ni om aftenen seks dage om ugen – tæt på uacceptabel mange steder i Hong Kong og Kina.
Når jeg taler med andre danske arbejdere i Hong Kong, oplever de også en anden arbejdskultur. Det er ikke unormalt for kinesiske familier, at moderen arbejder i Shanghai og faderen i Beijing, som kun ser hinanden og deres barn, der i øvrigt bor hos bedsteforældrene, en gang hver tredje måned.
I mine samtaler med mine lokale medstuderende kan jeg også mærke kontrasterne. Det er tydeligt, at de er opdraget med en større hårdhed og med forventningen om, at der skal studeres dagen lang.
Men hvad er udbyttet af mere arbejde?
Forskning fra Havard Business Review viser, at den gennemsnitlige administrerende direktør arbejder over 60 timer om ugen og altid skal være tilgængelig.
Det peger imod en korrelation mellem arbejdsmængde og topposter. Men med krav om arbejdsmængde og tilgængelighed, og når Sydøstasien er en af de mest hårdtarbejdende kulturer i verden, så kan man undre sig over, hvorfor der er så få administrerende direktør i globale selskaber fra området.
En årsag kunne være, hvad vores china business-professor kalder ”The bamboo ceiling”. Denne forskning mener, at den sydøstasiatiske kultur forhindrer sydøstasiater i at opnå topposter, da de er blevet opdraget hierarkisk til at være respektfulde mod autoriteter og ikke må stikke ud fra normen.
Det er tydeligt at opleve, når man er på virksomhedsbesøg. Et enkelt sted hang der sågar et stort kinesisk tegn i firmaets foyer, der betyder ”Tænk, før du taler”.
Den kultur er også tydelig at opleve i gruppearbejdet på Globe-studiet, hvor vores lokale medstuderende ofte er mere tilbageholdende med at sige deres mening, selvom vi er ligestillede, og de er bedre bekendt med de lokale virksomheder, vi arbejder med.
Jeg tror, den store læring her er, at ekstra arbejde i et vist omfang giver bedre resultater. Men særligt at det er vigtigt med en inkluderende kultur, hvor alle trods kulturel baggrund føler sig berettiget til og trygge ved at sige deres mening, selvom den muligvis går imod konsensus. Ellers kan rigtig meget viden gå tabt.
ALEXANDER SKOVBO, studerende på CBS-programmet Globe